Byg et stærkt familiefællesskab

af | dec 21, 2017 | Familieliv | 0 Kommentarer

En gave for livet

Gitte Winter Graugaard

International bestseller forfatter og ekspert i rolig putning

Gitte skriver bøger til børn fyldt med tryllebindende meditationer, der hjælper dem med at finde ro i hverdagen og til bedre at kunne sove. Hun er optaget af at lære børn at navigere fra hjertet og forstå deres smukke indre landskab. For når vi kender til vores indre landskab, åbner de ydre døre sig oftest for os på magisk vis. Lad blot eventyret begynde... 

Byg et stærkt familiefællesskab

Det her har jeg glædet mig til og har haft lyst til længe. Jeg har skabt det skønneste online kursusforløb til dig, der allerede nu ved, at du ønsker, at arbejde på at skabe et stærkt og nærende familiefællesskab hjemme hos jer.

Der er så meget at sige om at skabe et stærk fællesskab i vores familier, og jeg taler af erfaring, når jeg siger, at der følger så mange goder med.

Udover at alle hjælpes ad med familiens opgaver, skaber fællesskabet så mange nærende stunder i hverdagen, som ikke kun gør en markant forskel på, hvor travlt vi forældre har, men også lærer børnene uendelig mange gode egenskaber, som i sandhed er EN GAVE FOR LIVET.

Hvad kan der komme ud af at deltage i “En gave for livet”?

Her er bare nogle af de outputs, vi oplever herhjemme med børn på 8 og 11 år efter at have arbejdet med elementerne i “En gave for livet” i et par år:

– Pakker selv tasker og tager selv ansvar for, hvad der er med i taskerne.

– Holder selv styr på lektier og får dem lavet.

– Smører selv madpakker og lærer om sunde vaner.

– Holder styr på deres værelser og rydder ekstra op, når der kommer gæster.

– Kan selv gå hjem / cykle fra skole og fragte sig selv til sport (den store)

– Laver mad flere gange om ugen og bager mange kager og boller. I går fik vi fyldte chokolader med saltkaramel med på repertoiret (mums).

– Vækker os af og til med brunch lørdag morgen med æg, pandekager, juice, nybagte boller.

– Tager med på lossepladsen og hjælper med at tømme bilen.

– River blade sammen, hjælper med at så, høste mm. i haven.

– Støvsuger

– Tømmer opvaskemaskine

– Vasker op og rigtig mange andre ting.

 

Vi skal øve os på, hvad et godt fællesskab er

Det er jo ikke bare en outsourcing det her. Det er undervisning og opdragelse i nogle elementære principper i at “drive” et fællesskab. Indrømmet den med lørdag morgen er megaskøn – det elsker jeg stort.

Men bag alle disse punkter ligger der et element af at have øvet sig, fejlet, øvet sig, lykkedes, fejlet, øvet sig osv. Og ja det roder mega meget med børn i køkkenet, der er kaos involveret i mange af de her elementer, og går ikke lige godt hver gang – sådan er det jo, når vi skal lære.

 

 

Lad dit barn øve sig i et trygt fællesskab

Det er vigtigt at kunne øve sig i at være i et fællesskab, der hvor det er allermest trygt – i familien.

Og det rum for at udvikle sig, er også en del af familiens fællesskab. De store hjælper de små, de små gør det, de kan, de voksne bakker op, støtter, hjælper og tager over, når det kokser eller energien slipper op.

En gave for livet fører til meget mere end bare at få en masse ting fikset – det er en måde at være sammen på, hvor vi får hyggen ind i opgaverne og er sammen om at klare ærterne. Det er godt for ungernes selvtillid og selvværd, og de bliver så stolte, når tingene lykkes, som da min datter her til aften kunne servere hjemmelavede fyldte chokolader for sin bedstefar. Hendes øjnene strålede af stolthed. At lære at være en del af et fælleskab hjælper både med at bygge selvtillid og selvværd.

Og når børnene lærer alle de her ting derhjemme, tager de det med sig ind i deres hverdag i børnehaver og skoler.

 

 

Tilpas til alder

De kan være med allerede fra de er helt små, hvor opgaverne tilpasses deres alder, og hvor vi italesætter, at de gerne må være med og at vi er glade for deres bidrag – omend de er beskedne. Måske skræller en tre-årig en enkelt kartoffel på køkkenbordet, mens du skræller resten. Måske bærer man først sit eget glas over til køkkenvasken efter maden og måske senere også en gaffel osv.

Hjælp lærerne med at skabe gode fællesskaber

Lærerne i folkeskolen har barske vilkår at undervise under – blandt andet fordi mange børn kommer i skole og ikke kan det mest banale i et fællesskab, fordi vi ikke får det øvet derhjemme. Vi ser det helt op på mellemtrinnet, at forældre pakker skoletasker, kører børn i skole osv. Og når ungerne kommer i indskoling og pludselig selv skal tage ansvar, er det svært, når man ikke har øvet sig.

Har du teenagere, der ikke deltager i familiens fællesskab, er det for alvor nu, du skal sætte ind. Du har nu nogle få år til at lære dem at klare sig selv og have de basale værktøjer med i rygsækken til de om lidt flytter hjemmefra – og hvem ved måske skal bo i en form for fællesskab.

Senere når en tyve-årig flytter hjemmefra for fx at studere i en anden by, er det en kæmpe hjælp, at han/eller hun ikke skal bruge de helt store kræfter på at lave mad, vaske tøj, handle ind og alt det andet, der følger med. Når det “at holde hus” er rutine hjemmefra, frigiver det en masse energi i hjernen, som de kan bruge på at studere, få venner, finde et job osv.

Det er jo derfor, det hedder EN GAVE FOR LIVET.

 

En gave for livet

Vil du være med?