Sover dit barn nok?

af | okt 23, 2019 | Sove | 0 Kommentarer

Gitte Winter Graugaard

Gitte Winter Graugaard

International bestseller forfatter og ekspert i rolig putning

Gitte skriver bøger til børn fyldt med tryllebindende meditationer, der hjælper dem med at finde ro i hverdagen og til bedre at kunne sove. Hun er optaget af at lære børn at navigere fra hjertet og forstå deres smukke indre landskab. For når vi kender til vores indre landskab, åbner de ydre døre sig oftest for os på magisk vis. Lad blot eventyret begynde… 

Sover dit barn nok? 

Vidste du, at 25 % af raske børn i skolealderen oplever søvnrelaterede problemer? Det er hver fjerde barn i en klasse. Børn, der har adgang til skærme i timen inden de skal sove, har sværere ved at falde i søvn.

  • 5-7 årige har brug for ca. 10-12 timer.
  • 7-12 årige har brug for ca. 9-11 timer.
  • Teenagere har brug for ca. 8-9 timer.

Mange forældre har en umiddelbar tanke om, at deres børn sover nok, men bliver overraskede, når de regner efter. Her er lidt opfordring til refleksion omkring dit barns søvn:

Hvor gammelt er det barn, som du er mest bekymret for i forhold til søvn? I følge ovenstående, hvor meget skal dit barn så sove? Gør han/hun det? Hvis nej, hvorfor ikke? Tror du, at dit barn har brug for mere eller mindre søvn end sine jævnaldrene? Er din fornemmelse fx, at din 8-årige har brug for 11 timer, eller kan han/hun nøjes med 9 timer? Hvad er din fornemmelse vil være bedst for dit barn?

Hvordan kan du mærke forskel på dit barn, om han eller hun er udsovet eller ikke? Hvilken betydning har det for jeres morgener, for dit barn i skolen, for jeres eftermiddage sammen og for jeres aftener?

Prøv at regne baglæns for at se, om dit barn har den sengetid, der passer bedst. Hvornår skal dit barn op? Hvad tid skal dit barn så sove? Du kan bruge skemaet herunder.

Og læg så dertil den tid, dit barn bruger på at læse eller andet i sengen eller jeres fælles putning? Hvornår skal dit barn så i seng?

Hvor lang tid tager det for dit barn at blive klar til at komme i seng? Hvornår skal den rutine i så fald påbegyndes?

Blev du overrasket? Hvis ja, hvad kan du gøre allerede i dag for at hjælpe dit barn til mere søvn? Hvilke vaner kan du allerede i dag ændre på?

 

 

Det er SÅ vigtigt, at vores børn sover nok! 

 

I min TEDx tale talte jeg om, hvorfor børn i dag ikke sover nok, hvorfor de har brug for det, og hvordan en stærk kontakt til os selv og vores hjerter hjælper dem. For jeg tror kun, vi har set spidsen af søvnrelaterede problemer hos vores børn! Og det gør mig super bekymret. Jeg tror også på, at hvis vi som forældre sørger for, at vores børn sover nok, vil det have en KÆMPE positiv påvirkning på larmen og uroen i skoler og institutioner. Kommer dit barn også tit hjem og klager over larm i klassen? Er der højt støjniveau når du henter i børnehaven?

Manglende søvn hos mange børn – 25 % – er en kæmpe årsag hertil. Vi ville gøre det så meget nemmere for lærerne at undervise og pædagogerne at skabe ro, hvis børnene mødte udhvilede op i skole og børnehave. Det er vores ansvar som forældre.

Gæt, hvilken dag på ugen lærerne og pædagogerne har sværest ved at skabe ro? Jep! Det er mandag morgen, hvor vores børn kommer i skole klar til en ny uge og mange børn overhovedet ikke har sovet nok. Tilmed har de fået deres rutiner brudt, så de er kommet senere i seng og måske – hvis vi er heldige – har sovet lidt længere – men stadig ikke nok. Hvis hverdagen er stram, må søvn i weekenderne prioriteres endnu skarpere.

Se min powertalk fra England her. Det er mega vigtigt!

Køb bøgerne her

Træn dit barns kreativitet med meditation.

Vil du have mere?

Få vores nyhedsbrev og inspiration til mere nærvær og kærlighed i hverdagen som børnefamilie.