Gitte Winter Graugaard

International bestseller forfatter og ekspert i rolig putning

Gitte skriver bøger til børn fyldt med tryllebindende meditationer, der hjælper dem med at finde ro i hverdagen og til bedre at kunne sove. Hun er optaget af at lære børn at navigere fra hjertet og forstå deres smukke indre landskab. For når vi kender til vores indre landskab, åbner de ydre døre sig oftest for os på magisk vis. Lad blot eventyret begynde... 

6 gode råd om børnemeditation

Med børnemeditation kan vi hjælpe børn med at finde ro og indre styrke. Vi kan læse meditationerne højt inden børnene skal sove, men de er også rigtig gode at læse højt, hvis børnene er kede af det, bekymrede, har konflikter eller bare synes, det hele er lidt svært. Ofte kommer mange af følelserne krybende frem, når børnene skal sove og gør det svært at falde i søvn. Derfor er mine bøger med børnemeditationer kendt som bøger, der får børn til at falde i søvn.

Din energi smitter

Når vores børn ikke kan sove eller ikke kan finde ro i løbet af dagen, får vi som forældre et tegn på, at der er for mange indtryk i vores børns liv, og at de er på en form for overarbejde, måske endda stressede. Som voksne kender vi til søvnløse nætter på grund af stress. Det er præcis det samme, der sker for vores børn. Deres tanker og dagens indtryk suser rundt i hovedet på dem, og de har svært ved at give slip på dagen og falde i søvn. Faktisk viser statistikkerne, at børn i dag sover en hel time mindre end børn for 25 år siden. I disse tider med Corona virus oplever både voksne og børn mere stress. Børnene kan nemt mærke, at vi er mere pressede og har selv en masse spørgsmål indeni. Husk på, at deres indre skræmmebilleder nemt kan vokse sig mere skræmmende, end for os – omend vores er skræmmende nok. 

Mange forældre bliver overraskede, når de finder ud af, hvor meget vores energi påvirker vores børn, særligt når de skal sove. Når alle er trætte, og energien er brugt op – også hos mor og far – kan det være svært at bevare roen. Og står det på i længere perioder, kan det være så hårdt.

Tag en “Time in” i stedet for “Time out”

Allerede nu få dage inde i lock down af skolerne pga Corona kunne vi se, at mange forældre blev udfordret af at skulle arbejde og passe børn på samme tid. Det gav “sjove” posts på Facebook, men i maven gør det ondt på både børn og forældre, når det hele går op i hat og briller. I stedet for straf og “time out” – kan I tage en “time in”, hvor I lige puster lidt ud sammen, fokuserer på åndedrættet og løfter jeres energi med meditation sammen.

Som mor, der har valgt at være på barsel i fire år, arbejde deltid i 5 år og arbejde hjemmefra mens børnene går i skole og kommer tidligt hjem – ved jeg, hvad jeg taler om. Og meditation sammen har SÅ ofte været svaret på konflikt og pressede situationer. Det er også meget effektivt, når søskende skændes, som de gør i sådan en situation her, hvor familierne generelt er pressede og hverdagen er en anden. 

Børnemeditation kan være med til at lave om på det scenarie. Når vi møder vores barn hjerte til hjerte med kærlighed i stedet for straf og skæld ud, bliver de rolige og trygge og kan nemmere falde til ro eller i søvn. Børnemeditation kan hjælpe dig som forælder med at skifte ind i en kærlig, rolig energi.

Her kommer 6 gode råd til dig, der er ny med børnemeditation.

1 : Vælg et godt tidspunkt
Find en tid på dagen, hvor du har god tid og er rolig. Jo mere ro og kærlighed du kan mønstre inden du går i gang, jo større mulighed har du for at hjælpe dit barn ind i meditationen. Træk dig eventuelt lidt tilbage lige inden og mærk ind i din kærlighed til dine børn og lad følelsen af taknemmelighed for jeres kærlighed vokse sig stærk.

2 : Skru ned inden
Skru ned for farten og indtryk i timerne inden og ved putning sluk for jeres skærme to timer før. Dæmp lyset. Har du ekstra god tid, så giv eventuelt barnet et varmt bad og slut af med lidt lette tryk på kroppen, lidt dejlig massage og masser af nus, kys og kram.

3 : Nyd det
Put jer sammen i en varm seng, hvor barnet kan sove videre, hvis meditationen glider ind i en lur eller det er puttetid. Hop selv med ind under tæppet og få en dejlig puttestund sammen tæt og hyggeligt. Måske trænger du også til lidt ro? Når I har nusset lidt, kan du finde din bog eller pdf med en skøn børnemeditation frem og begynde at læse. Læs lidt langsommere og roligt end du måske plejer at læse højt. Koncentrer dig om at være så meget med i meditationen som du kan. Mærk sammen med barnet ind i følelserne, så vidt muligt. Det bliver nemmere og nemmere med øvelse. Nyd nærværet. Mange spørger, om jeg ikke vil indtale dem som audio. Det vil jeg ikke. For jeg tror på, at det vigtige her er det skifte i jeres energi fra sure/ stressede/ bekymrede/ pressede mor eller far til den rolige, kærlige og nærværende forældre – det er lige der i det skifte, magien ligger gemt. Det handler om energi mellem mennesker.

4 : Hav tålmodighed
Nogle børn fanger meditationerne med det samme og ligger helt stille, men ikke alle. Og det er ok! Bevar roen og den kærlige energi, også selvom dit barn ikke ligger stille, taler eller endda brokker sig. Det er ganske normalt, at børn bevæger sig, når de med meditation flytter fokus fra tankerne i hjernen til trætheden i kroppen. De mærker pludselig deres krop og flytter på sig. Og nogle børn skal lige vænne sig til, at der ikke er billeder i bøgerne og det mere rolige tempo, meditationerne læses i. Giv dem tid til at finde nye vaner. Med din ro og tålmodighed skal I nok sammen få vendt energien. Det er her flest forældre bliver udfordret eller endda giver op, fordi de ikke har tålmodighed til at give barnet tid til tilvænning. En mor har fortalt mig, at hendes søn på 8 første gang kylede “Børnemeditationerne I mit hjerte” gennem rummet og kaldte den “en dum bog”, for få dage efter at ligge helt stille og stornyde meditationen. Dagen efter sagde han: Mor, det føltes som om du puttede mig i en dyne af kærlighed. Sej mor, der fik vendt energien. Så tålmodighed. Læg mærke til, hvad der sker med din energi undervejs, når du læser de kærlige, rolige meditationer højt. Bevar roen.

5 : Læs videre
Bliv ved med at læse meditationen til ende, også selvom dit barn falder i søvn. For det gør mange børn. Dit barn kan i sin underbevidsthed stadig høre og mærke dig. Nyd det.

6: Skru op for kreativiteten
I dagene efter tal med dit barn om oplevelserne med meditationerne. Det er en god idé at opfordre dit barn til at tegne eller skrive om meditationerne. Læg endelig mærke til detaljer, og spørg ind. Du kan være heldig at få de skønneste guldkorn og små glimt ind i dit barns indre verden.

Om forfatter Gitte Winter Graugaard (f. 1977)
Som forfatter til flere børnebøger med meditationer, som du kan læse højt for dit barn, er Gitte slået igennem både herhjemme og internationalt. Bogen “Børnemeditationerne I mit hjerte” er blevet en international bestseller og i 2019 fik Gitte en anerkendelse som en af verdens top ti healere af The Energy Healing Magazine i England. Det var også året hun holdt sin første TEDx tale om børn og trivsel.

 

 

Køb bøgerne her

Få dem alle digitalt med rabat