Særligt sensitive børn og meditation

Gitte Winter Graugaard

International bestseller forfatter og ekspert i rolig putning

Gitte skriver bøger til børn fyldt med tryllebindende meditationer, der hjælper dem med at finde ro i hverdagen og til bedre at kunne sove. Hun er optaget af at lære børn at navigere fra hjertet og forstå deres smukke indre landskab. For når vi kender til vores indre landskab, åbner de ydre døre sig oftest for os på magisk vis. Lad blot eventyret begynde... 

Særligt sensitive børn og meditation

Sensitive børn har brug for mere ro og balance. Får de det, kan de folde deres fine gaver ud.

Der er mange forældre til sensitive børn i min læsergruppe. Har du et barn med denne særlige gave? Er du mon selv sensitiv? 

De sensitive børn har brug for mere ro, søger mere dybde og er ofte mere spirituelle – og det passer godt sammen med børnemeditation. Personligt ser jeg børns sensitivitet som en gave, hvis forældre og andre omsorgspersoner forstår at rumme barnet og hjælper barnet med at pakke gaverne ud. Det handler om, at vi bliver bedre som forældre til at tage imod de enormt fine gaver, vores sensitive børn giver os – også selvom de måske kommer i en anden indpakning end forældrene havde forventet.

Indre trofæer og sanselighed

Det er måske ikke trofæer og pokaler fra en sportarena, de slæber hjem, som vi havde drømt om eller forestillet os – især hvis vi selv som forældre er ekstroverte og konkurrenceorienterede. De er måske heller ikke en del af en kæmpe vennekreds, som vi havde forventet, hvis vi selv har mange venner og dyrker vores netværk. De har måske ikke lyst til at skulle med til en hel masse ting, som vi havde forventet, hvis vi selv har svært ved at sidde stille.

Men for den bevidste forælder, som lytter, observerer og giver tid, ro og plads, kan de sensitive børn bidrage med en visdom, kreativitet, kærlighed, ærlighed og sanselighed, som vi på mange måder overser i vores travle samfund. De er bærere af de indre trofæer, og deres sanselighed kan vise vej til mange smukke eventyr og finesser i livet, andre måske overser. 

Særligt sensitive børn og meditation

Bor dit sensitive barn i dit cirkus?

For ikke sensitive forældre kan det sensitive barn være lidt af en gåde. Men vender vi blikket om, kan det tilsvarende gøre sig gældende set fra barnets synsvinkel. Forestil dig en ekstrovert forælder med masser af venner ind og ud af huset, stor i slaget, gang i det ene og det andet projekt, som får et sensitivt barn, der har brug for ro, tryghed, søvn og faste rammer. Det liv forælderen lever, kan for barnet føles som at bo i et cirkus, og barnet kan let komme til at føle sig forkert, fordi det hele larmer og bliver alt for meget alt for hurtigt. Og særligt overvældende bliver det for barnet, hvis forælderen ovenikøbet bliver utålmodig og synes, at barnet er “alt for skrøbeligt”.

Men hvem har så egentligt “ret”? Hvem skal bestemme? I gammeldags forstand bestemmer forældre, men vil vi have en familie i balance, må vi også her skabe balance mellem vores eget og barnets behov. Det handler om at finde gyldne veje, hvor vi respekterer, at vi er forskellige og har forskellige behov. I balancen er der så meget, vi kan lære af hinanden. Jeg kommer til at tænke på Gummitarzan af Ole Lund Kirkegaard, hvor faren og gymnastiklæreren synes, at Ivan er et skvat, mens hans ven Ole, der kranfører, forstår Ivan og åbner nye verdener for ham. Faren har så travlt med at gøre Ivan til en miniversion af sig selv, at han komplet overser at Ivan er helt sin egen og kommer med fine gaver til sin far, hvis han ellers så dem.

Tænk på Buster

Tænk også på Buster i Busters verden af Bjarne Reuter. Børnelitteraturen flyder over med sensitive børn, der bliver stillet overfor alverdens prøver. En af mine favoritter er Momo af Michael Ende, som bruger sin evne til at lytte til at skabe et bedre samfund. Hende taler jeg om i min TEDx.

Det er vores ansvar som forældre at sætte vores eget billede af, hvad vi forventer i et barn, til side og opleve det, vores barn er og byder på som noget unikt. For den forældre, der forstår det – giver de sensitive børn helt utrolige perspektiver på livet og kan lære os virkelig meget. Jeg er meget betaget af de her børn.

Dit barn er ikke en “mini dig”

Desvære evner mange forældre ikke at sætte sig ud over det spejlbillede af sig selv, de har forventet at se i deres barn, og barnet kommer på overarbejde for at prøve at leve op til mors og fars forventninger. De værste eksempler ses, når forældre klæder deres børn på som dem selv i en “mini me” version, som i overført betydning kan føles som et fængsel for barnet.

At skulle leve op til forældres forventninger giver mange børn stress, bekymringer og fører til lavt selvværd. Det kommer i dagligdagen til udtryk i gråd, stædighed, ængstelighed, indadvendthed og masser af frustrationer. Jeg tror på, at vi ser en ny tids børn lige nu – og det er SÅ vigtigt at vi lytter til dem og forstår de budskaber, de kommer med.

Luk op for gaverne med børnemeditation

Mange af de gaver, dit sensitive barn kommer med til dig, er indre gaver. De nørkler ofte med ting, de vil give i gave og kan gennem farver, materialer eller tilknyttede ord om gavens særlige egenskaber, smelte hjerter, hvis vi forstår gaven i deres forberedelse også. Vi kan også lære meget af de sensitive børns proces. Sæt dig ned og leg ved siden af og prøv at falde ind i deres rytme, nærvær og ro. Lad for guds skyld være med at styre legen, bare vær der, vær nær og lær.

De sensitive børn har ofte en god fantasi og har adgang til deres kreativitet, hvis de har ro i livet. De lægger mærke til ting, som ikke sensitive forældre kan overse, hvis de ikke får et hint fra deres barn. Jeg har gennem mit forfatterskab talt med mange forældre, som har fortalt, at de har kunnet åbne op til deres børns indre verden med børnemeditation. De bedste samtaler om livet og kærlighedens dybder, jeg har haft med mine egne børn, har været efter meditationer. Eller rettere i dagene efter en meditation, for mine børn falder altid i søvn under meditationerne.

Her kommer tre bud på bøger med meditationer, som mange sensitive børn vil elske og som vil give dig mulighed for at få en god samtale om livet, kærligheden, sanserne og alt det mellem himmel og jord, dit barn måske bedre forstår end du. Rigtig god fornøjelse.

Skru op for Hjertelyset

Er I vilde med Børnemeditationerne I mit hjerte, vil I også elske Hjertelys. Jeg skrev den oprindeligt til Monstermanualen, men måtte udgive den separat også, da den bare er så smuk. Sid på sengekanten og skru op for jeres Hjertelys sammen. Find din lille lysbærer frem og bær lyset ud i livet.

Ned i hjertet

Slut med skrig og skrål ved sengetid. Den metode, jeg her tilbyder, handler om kærlighed, lys og energi. Måske vil effekten også overraske dig. Tænk engang, hvis alle børn i hele verden faldt i søvn, mens de fyldte deres hjerter med kærlighed! Hvordan ville det forandre verden?

Naturen viser vej

Hvad ville der ske, hvis børn og unge voksede op med et tættere forhold til naturen? Hvordan ville naturen hjælpe dem til at finde balance i en hverdag, hvor de ofte er isoleret fra naturen og mange har mistet fornemmelsen for at vi ER naturen? Hvordan kan børnemeditationer om ild, vand, jord og luft hjælpe børn med at rense deres sind ved sengetid? Og hvad betyder det for deres søvn?