Tryghed ved sengetid kommer fra os

Gitte Winter Graugaard

International bestseller forfatter og ekspert i rolig putning

Gitte skriver bøger til børn fyldt med tryllebindende meditationer, der hjælper dem med at finde ro i hverdagen og til bedre at kunne sove. Hun er optaget af at lære børn at navigere fra hjertet og forstå deres smukke indre landskab. For når vi kender til vores indre landskab, åbner de ydre døre sig oftest for os på magisk vis. Lad blot eventyret begynde... 

​Tryghed ved sengetid skabes i os

Der er skrevet mange bøger om børn og søvn. Med god grund. For mange forældre har svært ved at knække søvnkoden, og hvad der virker med det ene barn, virker ikke med det andet barn. Mit forfatterskab er fyldt med sovebøger, men søvnen har for mig hele tiden været en sidegevinst ved bøgerne og har aldrig været med det formål alene, at de er skrevet. Alligevel modtager jeg dagligt taknemmelige breve og beskeder fra forældre, der med hjertemeditation har fundet ind til en metode, der virker. Det handler om os forældre og det rum, vi skaber indeni. Der finder du den nøgle, du måske leder efter for at kunne knække dit barns søvnkode.

Da jeg knækkede søvnkoden

Jeg husker tydeligt, den aften jeg selv besluttede mig for at prøve hjertemeditation af. Jeg havde været på et meditationskursus og havde siddet ved siden af en ulykkelig kvinde, som ikke kunne finde sit hjerte. Det gjorde kæmpe stort indtryk på mig,  og på vejen hjem i bilen besluttede jeg mig for, at jeg ville være helt sikker på, at mine børn altid ville kunne finde vej til deres smukke hjerter. At vejen til hjertet også skulle vise sig at være vejen til søvnen, opdagede jeg i ugerne efter.

I denne blog vil jeg prøve at uddybe, hvad der er på spil, og hvorfor hjertemeditation ved sengetid er et genialt værktøj for forældre til at hjælpe vores børn med at finde ro og kunne falde i søvn. Hvis du vil have den mere videnskabelige vinkel, skal du lytte med på mit interview med Bruce Cryer, tidligere CEO for HeartMath.

Hvad fylder du rummet med?

Lad os tage udgangspunkt i den aktuelle debat, som endnu en gang præger mediebilledet. Det handler takket være Foreningen for Sovende Børn, hvis arbejde jeg bakker op om, endnu en gang om den omdiskuterede “Godnat og sov godt bog og metode”, som foreningen forsøger for alvor at gøre op med i en undersøgelse og en lang række artikler.

At få et barn til at sove handler om at skabe et trygt rum. Det skaber vi forældre ved at gøre barnets værelse rart at sove i og ved at skabe en god overgang hen mod søvnen ved fx at få slukket familiens skærme frem mod sengetid og sætte farten ned.

Men selve børneværelset og sengen er kun en lille del af problematikken. For det handler i virkeligheden meget mere om os forældre og vores indre rum og energi. Det handler overraskende for mange forældre meget lidt om barnet og allermest om os.

Børn har brug for søvn og vil gerne sove, hvis rummet de falder i søvn i er trygt. Både det indre og det ydre rum. Sover dit barn nok?

Lad os prøve en lille øvelse:

Tænk på sidste putning med dit barn. Få detaljer frem og brug lidt tid på at mærke efter.

  1. Beskriv putningen som en scene, hvor du kigger på det ydre rum og den handling, der fandt sted.
  2. Beskriv derefter dit eget indre rum, imens I puttede. Hvordan var der indeni i dig? Hvordan havde du det? Hvilke følelser var du fyldt med?
  3. Spørg så dig selv om det var nærende følelser eller tærende følelser?
  4. Forestil dig at rummet er fyldt af den følelse du havde. Måske kan du endda give den en farve, form eller lyd.
  5. Vil den energi du fylder rummet med gøre det lettere eller sværere for barnet at sove?
  6. Hvis ja – hvordan kan du skabe mere af den? Hvis nej, hvad kan du gøre anderledes?

Derfor skal du ikke forlade værelset

Hvis vi har ro, kærlighed og tålmodighed i vores indre rum, læner barnet sig ind i det og får ro. Derfor er det ikke er en god idé at forlade rummet og derefter bede barnet – måske en baby om at skabe det rum selv indeni. Det er som alt andet noget barnet skal lære af sine forældre. Det svarer til, at du sætter en skål mad foran en 5 måneder gammel baby og siger, spis bare – jeg kommer tilbage om lidt.

Børn skal lære at finde den indre ro – og det gør de ved at mærke vores og lære, hvordan vi finder vores ro. Problemet i dag er, at mange forældre ikke selv har roen og ikke ved, hvordan de skal skabe den. Hvis de vidste det, ville vi ikke have så dystre statistikker for stress. Det gør mig ked af det, og derfor skriver jeg bøger, der hjælper forældrene ned i gear og ind i kærligheden og roen.

Tro mig, jeg ved godt, at der er tusinde grunde til, at det jeg beder dig om er svært, for småbørnslivet som forældre er benhårdt, når trætheden banker på. Jeg har selv været der. Men tænk sig en gang en læring, vores børn kommer med her. Fordi de reagerer så kraftigt på, hvordan vi har det i vores indre rum, tvinger de os til at forholde os til det og giver os muligheden for at skrue op for vores egen livsglæde.

Dit barn viser dig vej til mere livsglæde

Jeg synes faktisk det er enormt smukt, at vores børn på den måde hjælper os til at finde en bedre udgave af os selv. Hvis den grundfølelse, du fandt frem til i øvelsen herover ikke mærkes som en følelse, du har lyst til at putte dit barn i, så spørg dig selv, hvad der skal til for, at du kan ændre den til en nærende følelse. Måske skal du selv gå tidligere i seng. Måske skal du starte putningen tidligere. Måske skal du generelt skrue familiens tempo lidt ned. Du ved bedst selv, hvad der kan vende energien hos dig. Ellers må du gå på opdagelse.

Når du finder ind til det gode rum i dig fx via børnemeditation – viser du vejen til en liv i balance for dit barn. Der har du den virkelige grund til, at jeg skriver mine bøger – for at lære børn og forældre at finde balance og mere livsglæde. For mig er det gode indre rum forbundet med mit hjerte. Det er derfor ingen tilfældighed at tre af mine titler hedder noget med hjerte: Børnemeditationerne i mit hjerte, Hjerternes Dal og Hjertelys.

Du kan nu købe dem i en samlet pakke – med det åbenlyse navn – Hjertepakken. Jeg er i fuld gang med at udbrede kendskabet til mine bøger på en masse andre sprog. Jeg synes, det er så smukt, at disse hjerterum og denne særlige vej til søvnen gennem vores indre hjerterum er universelle. Denne metode virker på tværs af sprog, kultur og religion. Det får mig til at føle mig forbundet med forældre rundt på hele kloden.

Tålmodighed er vigtigt

Når du “vender energien”, som jeg herover beskriver, skal du være tålmodig med dit barn, som måske skal vende sig til en ny måde at blive puttet på. Har dit barn fx fået en vane om at se skærm lige inden sengetid, kan det være en svær overgang, når du slukker den tidligt. Tilbyd eventuelt en erstatning til barnet i form af en godnathistorie eller andet roligt, I kan lave sammen. Derfra kan du glide over i en putning med fx børnemeditation.

Læs videre her, hvis børnemeditation er nyt for dig. Vil du høre hvordan det er gået for andre forældre, der læser mine bøger? Læs med her.

Vil du høre mere om mine tanker bag mine bøger og hvorfor jeg synes det her er så vigtigt? Så kig med her i min TEDx talk:

 
 
HJertepakken graugaard

Hjertepakken

Få de tre dejlige hjertebøger i en samlet pakke med 15 % rabat. 

Kursus om savn, søvn, børn og meditation

Tag mit søvnkursus

Her deler jeg ud af min viden om børn, søvn og hjerteenergi.