Flere hjerteslag og mere hjertelys

Gitte Winter Graugaard

International bestseller forfatter og ekspert i rolig putning

Gitte skriver bøger til børn fyldt med tryllebindende meditationer, der hjælper dem med at finde ro i hverdagen og til bedre at kunne sove. Hun er optaget af at lære børn at navigere fra hjertet og forstå deres smukke indre landskab. For når vi kender til vores indre landskab, åbner de ydre døre sig oftest for os på magisk vis. Lad blot eventyret begynde... 

Flere hjerteslag og mere hjertelys

En dansk sommeraften med røde og hvide flag i alle vinduerne i gader og stræder forvandlede sig til et mareridt. Efter en lang vinter med Corona var selv os, der normalt ikke går op i fodbold, klar med grillpølser, kolde øl og sommersol til en hyggelig aften. Børnene havde fornemmet stemningen hele dagen og glædede sig til en dejlig aften med fodbold. 1,7 millioner danskere sad foran skærmen, heraf mange børn, og i Parken sad familier klar til en stor aften på stadion.

Med et blev der helt stille. Alt for stille. Hvad sker der? Hvorfor ligger han bare der? Er han besvimet? Men Christian Eriksen var ikke besvimet, han var kortvarigt død. Hans hjerte slog ikke mere. Havde det ikke været for kammerater og et lægehold, der handlede hurtigt kunne det have været det allersidste hjerteslag for den unge far, kæreste, søn, ven og fodboldspiller, som heldigvis overlevede.

Hjerteslag, liv og død

Det blev en oplevelse, vi ikke glemmer, og lykken var enorm og befriende, da vi fandt ud af, at Christian Eriksen overlevede.

Lige bag glæden lurede et hav af spørgsmål – især fra børnene. For hvad skete der med ham? Er han ok? Hvorfor faldt han om? Var han død? Dør han så igen? Kan det også ske for dig? Hvorfor må vi ikke se ham? Hvorfor græder de andre spillere? Hvorfor ser dig og far så forskrækkede ud? Bliver han rask igen? Jeg har ondt i maven. Kan han så ikke spille fodbold mere? Er det farligt at spille fodbold?

Hvad skal man som forælder svare? Det er jo meget individuelt, hvad vi synes vores børn skal vide om døden, og det kommer også an på barnets alder og sind. Vores egen reaktion spiller også ind. Få gode råd til den gode samtale om hændelsen hos Børns Vilkår i denne artikel.

Husk også på, at samtalen starter måske med at handle om Christian Eriksen, men kan hurtigt komme til at handle om barnets mere generelle spørgsmål om livet og døden. Brug anledningen til at tale med dit barn om et af livets største spørgsmål og hjælp dit barn med afmystificere døden.

Hjerteforeningen oplever allerede en massiv tilstrømning af henvendelser fra befolkningen med bud om hjertestarterkurser den sommer.  For nogle år siden samlede jeg naboerne til et frivilligt kursus her hos os. Det kan jeg anbefale. På forsiden af foreningens hjemmeside, forklares, hvad en ICD er, som er den pacemaker Christian Eriksen, skal have indopereret. Hjertet som organ er enormt fascinerende og det er godt, at der kommer fokus på det her område

Hjertelys, kærlighed og håb

Jeg vil gerne bidrage med min viden om hjertet. For vores hjerter er så meget mere end kød og blod. Hjertet er det første organ, der dannes i fosteret og er så tæt forbundet med det liv, vi er blevet givet. Hjertet er som vi og alle børn i Danmark nu ved et livgivende organ. Det pumper livet rundt i vores krop og er tæt forbundet med vores følelsesregister. Det slår hurtigt, når vi bliver bange. Det blev måske stille, da du blev forskrækket over ulykken. Det varmede, da vi fandt ud af, at han levede. Det svæver frit, når vi er glade. Det bruser når vi er forelskede. Den snak om hjertet skal vi også tage med børnene. Hvordan mærker du oftest dit hjerte?

Da jeg tog en masse uddannelser til at blive coach, mindfulness- og meditationsinstruktør mødte jeg mange mennesker, der tidligt i livet havde mistet fornemmelsen for deres hjerter. Det tror jeg mange mennesker i dag lider af – deraf den store stressrate. Det taler jeg meget mere om i min TEDx. For hjertet ville aldrig tillade os at komme så langt ud, hvis vi lyttede til det. Dertil er det alt for omsorgsfuldt.

Gennem de møder så jeg, hvor heldig jeg havde været at vokse op med så tæt forbindelse til mit hjerte og så meget kærlighed. Jeg besluttede mig for, at mine børn skulle kende til at føle sig forbundet med deres hjerter og begyndte at meditere med dem. 

Tag til Kærlighedsbjergene i Hjerternes Dal

Tilbage i 2015 skrev jeg på baggrund af mange dejlige oplevelser med mine egne børn, min første bog om hjertet som et indre landskab fyldt med kærlighed. “Børnemeditationerne I mit hjerte” er nu solgt i mere end 40.000 eksemplarer og er herhjemme lige udkommet i 7. oplag. Den er oversat til spansk, norsk, engelsk, arabisk og er på vej på portugisisk, russisk og armensk.

Hvorfor er det vigtigt? Fordi hjertets sprog er universelt.

Den måde, hvorpå vi elsker hinanden og vores børn, er den samme i hele verden. Den måde, hvorpå vores hjerter banker for vores børn, er ens, uanset hvor vi bor, hvilken kultur vi har og hvilken velstand vi har. 

Når vi som folk åbner vores hjerter så massivt op for et enkelt menneske, som i den forgangne uge, er det hjertelys, empati og taknemmelighed, der kommer ud af vores hjerter. Det løfter vores vibration som folk, og vi bringer en kollektiv frekvens af healing i spil.

At lægerne gav Christian Eriksen livet tilbage med hjerterstarter og anden hjælp er fantastisk. At se et helt stadion og et helt folk åbne deres hjerter og stå så tæt sammen er magisk. Derfor flyder medierne også over med hilsner til vores alle sammens yndlingsspiller, nummer 10 Christian Eriksen. Når vi mødes sådan – med åbne hjerter – kan alt lade sig gøre, mirakler kan finde sted og håbet blusser i vores årer. 

Det kan vi gøre med hjertemeditationer om Kærlighedsbjergene i Hjerternes Dal hver eneste aften. Vi kan skrue op for hjertelyset. 

Hjertelys kan måles

Hvis jeg var i tvivl om, Corona havde slukket vores hjertelys, har svaret den sidste uge været et rungende NEJ. Vi har så meget hjertelys, og når det vækkes på samme tid, er det enormt smukt. Det vi følte den aften, kan vi dyrke videre i hverdagen og dermed lukke hverdagslykken ind i familierne.

Når vi som forældre, tapper ind i vores egne hjerter, mens vi er sammen med vores børn og bader dem i kærlighed fx ved sengetid, skruer vi op for lyset. Det lyder måske lidt hokus-pokus, men vi ved fra videnskaben, hvad hjertelys gør ved vores hjerter og sind. Det kan måles. Det kan forklares videnskabeligt. En af de helt store spillere i det felt er HeartMath i USA, som har forsket i hjertelys de sidste 40-50 år.

For lidt tid siden fik jeg mulighed for at lave et interview med en god ven, Bruce Cryer, som er tidligere CEO for Heartmath om, hvad der sker, når vi putter vores børn med kontakt til vores hjerter og åbner op til deres hjerter. Vi taler også hvordan og hvorfor det gavner søvnen. Det er så smukt.

Skru op for lyset i hverdagen

Da min nyeste bog Hjertelys udkom i november 2020, lavede jeg en festival online, som hed “Vi lyser i mørket” for netop at skrue op for lyset i en på mange måder mørk tid. 120 familier var samlet, og vi fik skruet så smukt op for lyset. Jeg lavede en række interviews med andre lysarbejdere, som jeg deler i mit online program til bogen. De fortæller hver især om, hvordan de finder ind til deres hjertelys og skruer op for det.

I et af mine interviews taler jeg med Birger Norup, som er dansk Heartmath konsulent om, hvad der sker, når vi kollektivt løfter frekvensen, som vi har gjort i denne uge og som vi fx også gjorde sidste år, da Dronning Margrethe havde 80 års fødselsdag. Birger forklarer i interviewet, at man kan måle den slags kollektive vibrationer. Jeg er sikker på, at man ville kunne se et udfald på måleren, da Christian Eriksen faldt om og igen, da vi fandt ud af at han levede og var vågen. 

Når døden kommer tæt på, bliver vi mindet om livet. Vi krammer hinanden, holder fast lidt længere. Lad os tage den følelse med ind i hverdagen og vende den til en taknemmelighed og dyrke vores kærlighed til hinanden.

Jeg har tre hjertemeditationsbøger klar til dig, så du sammen med dit barn kan dyrke hjertelyset i hverdagen og bevare adgangen til den magiske følelse, vi har mærket så stærkt i denne uge.

På den helt store skala tror jeg på at hjertelys fører til fred i verden.

Særligt hjertetilbud med donation

I anledningen af denne helt specielle sag donerer jeg 10 % af mit overskud på denne pakke i resten af juni måned til Hjerteforeningen og 10 % til HeartMath. Du får i forvejen rabat 15 % rabat. Lægger du min “Taknemmeligheds-meditation” til en værdi af 75 kr. i kurven også og skriver “Tak” i kuponfeltet, bliver den gratis (gælder i resten af juni). 

HJertepakken graugaard

Hjertepakken

Få de tre dejlige hjertebøger i en samlet pakke med 15 % rabat.

I anledningen af denne helt specielle sag donerer jeg 10 % af mit overskud på denne pakke i resten af juni måned 2021 til Hjerteforeningen og 10 % til HeartMath.

løft humøret

Lydfiler

Til de unge på +12 og voksne tilbyder jeg lydfiler af forskellige karakterer. Se udvalget her.

Lægger du også min “Taknemmeligheds-meditation” til en værdi af 75 kr. i kurven også og skriver “Tak” i kuponfeltet, bliver den gratis (gælder i resten af juni).

Online program

Vil du se mere til mit online program og interview med Birger, så få adgang til programmet her. Du får en lang række bonuser med.