Hjertet er vores indre skatkammer

Gitte Winter Graugaard

International bestseller forfatter og ekspert i rolig putning

Gitte skriver bøger til børn fyldt med tryllebindende meditationer, der hjælper dem med at finde ro i hverdagen og til bedre at kunne sove. Hun er optaget af at lære børn at navigere fra hjertet og forstå deres smukke indre landskab. For når vi kender til vores indre landskab, åbner de ydre døre sig oftest for os på magisk vis. Lad blot eventyret begynde... 

Hjertet er vores skjulte skatkammer

Hvad er det for små ting, vi husker gennem livet? Hvad er det, der sætter sig fast? Hvilke minder næres vi ved?

Som forældre kan vi have lyst til at skabe store oplevelser for vores børn. Vi gør meget ud af fødselsdage, højtider, ferier, weekender mm. Men hvad er det børnene vil huske, når de en dag selv er voksne og vil se tilbage på deres egen barndom? Hvad er det for hjerteminder, de bærer med sig? Hvad gemmer der sig i deres skjulte skatkammer af hjerteminder i hjertet?

Disse tanker optager mig i disse uger, hvor jeg sætter fokus på min nye bog “Hjerteminder – lær dit barn at dyrke kærligheden“. For mens vi har så travlt i vores digitale zapper kultur og ræser rundt for at skabe en solid og god ramme for vores børn, kan jeg ikke lade være med at tænke på, at det ikke nødvendigvis er rammen og alt det, vi “iscenesætter” i familien, børnene kommer til at huske og næres ved resten af deres liv. Måske er det de små nære, intense øjeblikke af kærlighed, som lagrer sig i os som hjerteminder.

Hjerteminder, som vi måske senere i livet, vil betragte som det allerbedste, vi har med os. Hjerteminder som gemmer sig i hjertets fineste kamre som skjulte skatte.

Vi kan starte med at stille os selv nogle spørgsmål til refleksion.

  • Hvad er dine bedste minder fra din barndom fyldt op af?
  • Hvilke minder, vil du helst have, at dine børn er fyldt op af, når de ser tilbage på deres barndom?

En ørken der tørster efter næring

For mig føles det som om, at vores hjerne har et kæmpe arkivsystem med skuffer, der gemmer en masse vigtig information.

Kender du, at du kommer til at tænke på en sang, men ikke rigtig kan komme i tanke om teksten eller melodien? Du tænker og tænker, og måske kan du huske et ord eller to, men kan simpelthen ikke finde sangen helt frem. Så går du i bad, kører bil eller løber en tur og så vælter sangen pludselig frem fra en hengemt skuffe med ord, rytme og måske kan du pludselig synge hele vers. Måske får det at kunne synge sangen igen endda fat på et minde om en oplevelse, du bærer med dig? Det sker tit for mig og får mig til at tænke på, hvordan vores viden og oplevelser lagres. For jeg er ikke et sekund i tvivl om, at vi bærer rundt på meget mere, end vi er bevidste om.

Med min nye bog, Hjerteminder, er jeg optaget af, hvordan vi kan hente de minder frem, som vi næres ved, og hvordan vi kan dyrke dem i hverdagen og skrue op for både trivsel og glæde.

Jeg tror nemlig på, at vores hjerter gemmer på et skatkammer af skjulte skatte, som vi med lidt mere bevidsthed, nærvær og tid i hverdagen kan hente frem og næres ved.

Når jeg mærker ind i det – føles det som om den digitale tidsalder med zapper kultur er som en ørken, der tørster efter at næres mere ved det, der virkelig betyder noget i livet.

Det er som en ørken, der tørster efter næring. Vores generation af børn tørster efter næring. Derfor skriver jeg mine hjertebøger og derfor føltes Hjerteminder så vigtig, at jeg måtte skrive den.

Hjerteminder - ny bog

 

Sluk tørsten med hjertemeditation

Gennem min rejse med alle mine hjertebøger, er det gået op for mig, at mens hjernen indeholder viden og minder om alt muligt – både godt og skidt, vigtigt og ligegyldigt, skræmmende og dejligt osv., har hjertet fået til opgave at gemme på de helt særlige og allervigtigste minder – nemlig hjerteminderne. Måden, jeg kan mærke det på fysisk i min krop, er, at min hjerte bliver varmt og blødt, når jeg henter hjerteminder frem. Hvordan føles det for dig?

Hvis du har set Inderst Inde filmen, kan du forestille dig en udvidelse heraf. Den film er jeg i øvrigt helt vild med. Har du ikke set den endnu, kommer her en varm anbefaling. Mens filmen fokuserer på, at forklare i børnehøjde, hvordan hjernen fungerer og skaber forskellige former for kerneminder, forestiller jeg mig, at de allerbedste minder, vi har, bliver sendt videre til hjertet til evig opbevaring i form af hjerteminder.

Jeg må tale med Disney og Pixar om en fortsættelse af filmen ind i Hjerteland. Måske er de allerede i gang, for da Frost II kom og vi fik de fire elementer at se, som jeg skriver om i Hjerternes Dal, hoppede mit hjerte af glæde. Ja ja, man har vel lov at drømme, og drømme har det med at gå i opfyldelse, hvis vi tror så meget på dem, at vi begynder at samle fjer, så vi kan give dem vinger. Jeg har med dette pip herom lige kreeret en fjer.

Med hjertemeditation ved sengetid, kan du få adgang til minderne og på samme tid skabe det nærvær, den ro og den kærlige stemning, som dit barn måske endda vil huske som et af sine hjerteminder, når dit barn en dag tænker tilbage på sin barndom. 

Lad os dyrke kærligheden

Så kære du som læser med her, hvad nu hvis vi som forældre skabte et lille helle i hverdagen, en lille oase i ørkenen, hvor vi dyrkede minderne frem?

Kunne man så forestille sig, at vi:

1) blev bedre til at sørge for at nære de små øjeblikke i det nu de opstår i og påskønne dem mere?

2) blev bedre til at føle taknemmelighed og næres ved de hjerteminder, vi allerede har fået?

3) kunne skifte fokus på hjertemindernes rod – nemlig kærligheden – når sorgen og savnet efter dem, vi har skabt vores hjerteminder sammen med og som vi ikke længere af mange årsager kan kramme, fylder så meget i vores sind, at det bliver destruktivt?

Det undersøger jeg med mine nye bog “Hjerteminder – lær dit barn at dyrke kærligheden“. Her får du endnu en hjertemeditation i rækken af hjertebøger, som du kan læse højt ved sengetid og lade hele familien næres ved.

Der er desuden rigtig god sandsynlighed for, at også denne hjertebog vil gøre det lettere for dit barn at sove bedre, dybere og længere.

Bogen udkommer til maj og er lige nu at købe i forsalg med rabat.

HJertepakken graugaard

Hjerteminder

– lær dit barn at dyrke kærligheden finder du her.

 

Hjerteminder - ny bog

Hjertelys-serien

Hjerteminder er nummer to bog i serien Hjertelys. Du finder frem til 20.4 et godt tilbud på at købe de to bøger sammen i forsalg.