Af Gitte Winter Graugaard

Af Gitte Winter Graugaard

Coach, mentor og forfatter

Gitte hjælper iværksættere og forfattere med at føre drømme ud i livet. Her på bloggen kan du læse om nogle af de problemstillinger hun selv og hendes klienter møder. Rigtig god fornøjelse. 

Forfatterdrømme og forlagstanker

Går du med forfatterdrømme? Måske er du allerede gået i gang med at skrive? Og kommer alle tankerne om forlag og udgivelse snigende?

Eller er du en etableret forfatter på forlag, som nu tænker over, at det måske ikke er helt rimeligt, at forlagene skal tjene så meget på de bøger, du har knoklet med at skrive og i øvrigt også selv markedsfører i form af et brand, du selv har skabt? 

Dagens helt store nyhed er, at Gyldendal og Rosinante netop har meddelt, at de fusionerer.

Et kig ind i krystaluglen…

Der kommer til at ske rigtig meget på bogmarkedet de næste år, og jeg gætter på, at vi ser mange mindre forlag forsvinde, og de store vil konsolidere sig. For der er meget i den gamle forlagsmodel, der ikke længere giver mening, når man som forfatter vil udgive sine bøger. Og det er både blevet langt lettere og langt pænere at gøre det hele selv, end da jeg udgav min første bog for snart 10 år siden. Især hvis man ikke vælger de billigste trykkerier, men går efter at skabe ‘lækkerhed’ i bøgerne, som for mig er super vigtigt i forhold til læseoplevelsen.

Hvad sker der til for at forlagene bliver interessante? 

I min optik skal forlagene virkelig blive skarpe på deres services og hjælpe langt mere til med markedsføringen og internationaliseringen, hvis de skal forblive interessante. De skal kunne noget helt særligt, vi kun kan få hos dem og invitere os ind i et interessant fællesskab af medskabere og kreative sjæle, som er svært selv at etablere. Og så skal satsen justeres, så forfatteren får langt mere ud af det kæmpe arbejde det er at skrive bøger. Lige nu er mange forlag reduceret til beskeden redaktørydelse og agerer egentligt bare trykkeriets forlængede arm. De markedsfører kun bøgerne i ringe omfang og lader meget af salgsarbejdet være op til forfatterne. Skal de så have op mod 80 procent af kagen? Det mener jeg ikke. 

Gyldne erfaringer fra begge verdener

Jeg har fået udgivet to bøger på forlag og har selv udgivet fire. Jeg er også i fuld gang med at udgive i udlandet. På den rejse har jeg samlet mange erfaringer med mig på vejen og har et solidt netværk at underleverandører. Så har du allerede udgivet bøger og overvejer du at selvudgive fremadrettet, kan jeg også sparre med dig.

For lad mig sige med det samme. Det er relativt let at selvudgive, men er bestemt ikke lykken for alle.

Det kommer meget an på, hvordan du vil bruge din tid, og hvordan du set på indtjeningen på dine bøger.

Her er nogle spørgsmål, der er værd at overveje:

– Hvad er dit formål din bog? Er det en fagbog, som kan blive en primær salgskilde eller en bog, som skal markedsføre dig og føre til mere salg fx. kurser?

– Hvor stor er din målgruppe? Kan du få økonomi i dit oplag?

– Hvor meget energi har du til selve skriveprocessen og er der noget tilbage til selv at udgive?

– Ønsker du den lette løsning, som giver færre penge eller vil du gå en mil mere og potentielt tjene flere penge?

Det er nogle af de spørgsmål, vi oftest starter med at få afklaret, i en session omkring udgivelse. Er du ny forfatter og vil du høre mere om begge former for udgivelse, kan jeg også sparre med dig. Og har du allerede selvudgivet eller står du selv for markedsføringen af dine bøger – kan jeg også hjælpe dig med at blive skarpere. Også hvis du vil ud internationalt. #Comeflywithme

 

Vil du have forfattersparring?

Er du forfatter eller går du med forfatterdrømme i maven? Vil du i gang med dit bogprojekt? Blive bedre til at sælge dine bøger? Nysgerrig på selvudgivelse?