Ræset i hamsterhjulet

af | maj 19, 2020 | Ro | 0 Kommentarer

Ræset i hamsterhjulet
Gitte Winter Graugaard

Gitte Winter Graugaard

International bestseller forfatter og ekspert i rolig putning

Gitte skriver bøger til børn fyldt med tryllebindende meditationer, der hjælper dem med at finde ro i hverdagen og til bedre at kunne sove. Hun er optaget af at lære børn at navigere fra hjertet og forstå deres smukke indre landskab. For når vi kender til vores indre landskab, åbner de ydre døre sig oftest for os på magisk vis. Lad blot eventyret begynde… 

Nu kører familieræset igen – står du på?

Nu kører toget igen. Det kommer langsomt, men sikkert op i fart. Kan du mærke det? Kadencen stiger støt. Vi løber lidt stærkere og kan allerede se, at kalenderen bliver fyldt op igen, og at tempoet stiger. Det er jo dejligt at få sit sociale liv igen. Men behøver det gå så stærkt som før? Lige nu har du også mulighed for at sadle om! Lige nu har du et valg! Corona har for en stund sat os alle på pause. Nu har Mette Frederiksen trykket på play. Men det betyder jo ikke, at vi nødvendigvis selv behøver at bevæge os op i fast forward…

 

De fleste børn er nu tilbage i skolen. Flere og flere arbejdspladser åbner op. Sportsklubber åbner så småt. Normaliteten vender tilbage. Efter to måneder uden en eneste aftale i kalenderen, er juniweekenderne begyndt at blive fyldt op fester, fødselsdage og vennesammenkomster. Jeg elsker det og glæder mig.

Men den opskruede mængde af aktiviteter og skolestart efter en lang Corona pause, dræner også børnenes energi. Det kan forventes, at de bliver mere trætte og mere irritable. Især de introverte, som har elsket den ro, Corona har medført. Det var ikke alle børn, der var glade for at komme tilbage i skole.

Ræset i hamsterhjulet

Du bestemmer selv farten

Da vi kom hjem til Danmark med vores lille familie efter fire års barsel i udlandet med to små børn, følte jeg det, som om jeg lige var kommet ind med firetoget. Rundt omkring mig ræsede mine venner og bekendte rundt på flotte, hurtige karrierelyntog. Og her stod jeg på fjerde års barsel med de to små piger og min første børnebog under armen.

Det gik stærkt der på perronen, og jeg forstod hurtigt, hvorfor mine venner var så trætte med karriere, børn og ræs. Jeg besluttede mig for, at det med lyntog ikke var mig og begav mig i stedet ud for at prøve at finde mig en dræsine, så jeg selv kunne bestemme farten. Først på deltid og siden på fuld tid.

Tro mig! Den dræsine har været hård at træde i gang med to unger og en forretning ombord. Men den har også ræset ned ad bakke, og kørt i både medvind og modvind, og uanset de mange udsving på ruten, har jeg nydt turen ud i det blå med mange pauser og tid til bare at være sammen med mine børn uden at have så travlt. Og jeg ville aldrig bytte friheden med noget andet. Og jeg vil aldrig fortryde, at jeg valgte dræsinen.

Tre gode råd til at bremse toget!

Det er ikke sikkert, at dræsinelivet er noget for dig, men måske kan du finde en mellemting mellem den og lyntoget/rutchebanen? Måske har du allerede fundet din vej. Så hører jeg gerne fra dig herunder.

Her kommer tre gode råd, morgen, eftermiddag og aften til mere langsommelighed, kærlighed, nærvær og tid sammen – til bare at være den næste tid herefter Coronapausen.

Om morgenen: Skab god tid

Stå lidt tidligere op den næste tid, hvor de gode rutiner lige skal på plads og hjælp dit barn mere, end du plejer. Det kan være svært at huske det hele lige nu, og de har været vant til at have bedre tid om morgenen.

Efter skole/ børnehave: hjælp med at sige nej

Der er så meget, vi gerne vil og så mange velmenende tilbud at forholde sig til, nu hvor vi igen kan mødes. Men det er ikke sikkert, at dit barn kan holde til alt det, han eller hun gerne vil med venner, sport og alt muligt andet. Som forældre er vi nødt til at være tydelige i at hjælpe børnene med at vælge til og fra. Da vi som forældregeneration ikke selv er hundredmetermestre i netop denne disciplin, er det svært, men vigtigt.  

Er dit barn den mere stille type, kan I lave et hemmeligt symbol. Da min ældste datter var lille, hentede jeg tidligt fra børnehave og skole, og vennerne ville ofte gerne med hjem. Jeg kunne ikke altid se på hende, hvad hun havde mest lyst til og ofte stod veninderne også foran hende og spurgte mig, om de ikke nok måtte komme med os hjem. Vi aftalte derfor et lille tegn: Jeg tog hende i hånden og klemte hun den to gange, betød det, at hun ikke havde lyst til at lege og bare gerne ville med mig hjem. Det gjorde en stor forskel for os. Jeg sagde: “Nej ikke i dag”, og hun slap for at skuffe vennerne, som hun syntes var svært. Husk også på, at selvom du selv måske er den ekstroverte type, der elsker at have folk omkring dig, er det ikke sikkert, at det er det samme for dit barn.

Om aftenen: Sørg for masse af søvn – og nærvær ved sengetid

Vi skal som forældre lige nu pga. Corona gøre en ekstra stor indsats for at vores børn får deres søvn. Ikke alene har søvnen enorm betydning for deres trivsel, den booster også deres immunforsvar. Se interview med Anette Straadt – spørg sundhedsplejersken om immunforsvaret i børnefamilien.

Nu kommer også de lyse nætter, som gør det sværere for børnene at komme i seng, og de sover ofte mindre om sommeren. Brug gerne mørklægningsgardiner, så der bliver mørkt i værelset (vigtigt for immunforsvaret) og kald dem ind fra haverne, gården og vejen – også selvom de andre nabobørn ikke nødvendigvis skal ind!

Start ekstra tidligt med sengerutinerne, da dit barn den næste tid kan have flere tanker og indtryk at vende med dig pga Corona og alle de forbehold, vi skal tage. Hvis dit barn er meget bekymret, anbefaler psykolog Stine Hæk, som er medforfatter til Monstermanualen til børn med mange bekymringer, at vi taler om bekymringerne om eftermiddagen, da de har det med at vokse ved sengetid.

Gør sengetid til en dejlig tid, hvor I husker på det langsomme tempo fra nedlukningen af samfundet og find ind til hinanden. Brug Børnemeditationerne i mit hjerte til at mødes hjerte til hjerte ved sengetid og skrue op for kærligheden eller tag med til Hjerternes Dal og mød Ørnefjer og de fire elementer, som hjælper os med at rense vores sind ved sengetid. Lyt også til Sangen fra Hjerternes Dal.

Hvilket tempo vælger du?

Da vi for et par måneder siden kørte rundt i New Zealand i en campervan, endte vi bag en stor lastbil på landevejen. Bagpå stod der:

Yes time flies – but you are the pilot!

Den tager jeg med mig. Måske kan den også give dig stof til eftertanke – eller rum til refleksion.

 

Få hele bogpakken

Vil du have alle tre bøger? Se vores fine bogpakke og få rabat.