Var pippi også sensitiv?

Gitte Winter Graugaard

International bestseller forfatter og ekspert i rolig putning

Gitte skriver børnebøger fyldt med tryllebindende børnemeditationer, der hjælper børnefamilier med at finde ro i hverdagen og får børn til bedre at kunne sove. Hun er optaget af at lære børn at navigere fra hjertet og forstå deres smukke indre landskab. For når vi kender til vores indre landskab, åbner de ydre døre sig oftest for os på magisk vis. Lad blot eventyret begynde... 

Var Pippi også sensitiv?

Kan man være Pippi stærk og sensitiv på samme tid?

Kan man være stærk og sensitiv på samme tid? Hvordan hjælper vi bedst børn til ro, kreativitet og fantasi? Vi har mange labels, som vi sætter på børn. Et af dem er “sensitive” børn. Hvad tænker du på, når du hører ordet et sensitivt barn?

Den gængse opfattelse er et følsomt barn, som mærker sin omverden meget tydeligt. Den amerikanske ekspert i sensitivitet Elaine Aron beskriver, at HSP (highly sensitive people) bearbejder indtryk mere dybt og reflekterer mere over små nuancer i omgivelserne. Det betyder, at mange bliver følelsesmæssigt påvirket og hurtigere føle sig overstimuleret. Det kan hos børn både komme til udtryk i frustration og indadvendthed.

Men er sensitivitet i grunden ikke meget mere end det? Og kan man være stærk som Pippi og alligevel så sensitiv, at man måske ikke passer ind i de gængse rammer?

Er jeg så også sensitiv?

Det er først for nyligt gået op for mig, at jeg også selv er et særligt sensitivt væsen. Jeg har altid betragtet mig selv som robust, ekstrovert, lidt af en Pippi Langstrømpe og har altid haft mange bolde i luften. Men min opfattelse af min egen sensitivitet ændrede sig over en dejligt middag med min gode ven og kollega, Willow McIntosh, som er specialist i “High sensory intelligence”.

Vi var til “European Transformational Teachers Gathering” i Allicante i Spanien. Det var i april 2019 og torvet vi sad på summede af liv i aftensolen, da Willow bekendtgjorde, at samtlige lysarbejdere i det rum, vi var samlet i til konferencen var særligt sensitive.

Det kommer til udtryk ved, forklarede han, at vi er særligt sansende, kan kommunikere med engle og andre væsner, er høje på empati, kan læse andres tanker, får “downloads”, “kanaliserer” og er meget intuitive ofte med veludviklet klarføling, klarsyn og klarhørelse. Mange arbejder som alternative behandlere og de fleste er healere.

Og så sagde han noget, der gjorde dybt indtryk på mig. “Forskellen på dig og mange andre i det her rum, Gitte, er, at dine forældre kunne rumme din sensitivitet og lod dig lege i dine fantasi-skabte verdener. De gjorde ikke nar af din sensitivitet, men lærte dig at rumme den og udvikle den, så du i dag er i tæt kontakt til din kreativitet og aldrig har følt, at den var forkert”

De ord satte mange ting på plads for mig, og satte en tyk streg under, at det er os som forældre, der bærer ansvaret for at hjælpe vores sensitive børn.

Var Pippi også sensitiv?

At jeg i dag arbejder som forfatter, sidder hjemme og elsker at være alene forklares også godt i mine sensitive træk. Jeg elsker at have min familie tæt på, men kan her under lock-down mærke, at jeg virkelig også godt kan lide at være alene og have huset helt for mig selv.

Det får mig til at tænke på, om Pippi måske også var et særligt sensitivt barn. Hvad tænker du om det? Hun bor alene, har egne ideer om, hvordan verden ser ud, taler med engle, kan ikke lide at blive sat i bås og er gode venner med sin abe og hest. Hmmm, er der noget at lære her?

Jeg taler meget mere om min fantasifulde barndom og mit syn på de diagnoser, der let følger med og stempler børnene, når vi ikke magter denne opgave som forældre i min TEDx herunder – måske får du også lyst til at åbne op til dit barns kreative og farverige verden med meditationer, så kig herunder.

Køb den bedste sovebog

Slut med skrig og skrål ved sengetid. Den metode, jeg her tilbyder, handler om kærlighed, lys og energi. Måske vil effekten også overraske dig. Tænk engang, hvis alle børn i hele verden faldt i søvn, mens de fyldte deres hjerter med kærlighed! Hvordan ville det forandre verden?

Skru op for Hjertelyset

Er I vilde med Børnemeditationerne I mit hjerte, vil I også elske Hjertelys. Jeg skrev den oprindeligt til Monstermanualen, men måtte udgive den separat også, da den bare er så smuk. Sid på sengekanten og skru op for jeres Hjertelys sammen. Find din lille lysbærer frem og bær lyset ud i livet. 

Var pippi og sensitiv

Tag med til Hjerternes Dal

Hvad ville der ske, hvis børn og unge voksede op med et tættere forhold til naturen? Hvordan ville naturen hjælpe dem til at finde balance i en hverdag, hvor de ofte er isoleret fra naturen og mange har mistet fornemmelsen for at vi ER naturen? Hvordan kan børnemeditationer om ild, vand, jord og luft hjælpe børn med at rense deres sind ved sengetid? Og hvad betyder det for deres søvn?