Ro på mor ro på barn

Gitte Winter Graugaard

International bestseller forfatter og ekspert i rolig putning

Gitte skriver børnebøger fyldt med tryllebindende børnemeditationer, der hjælper børnefamilier med at finde ro i hverdagen og får børn til bedre at kunne sove. Hun er optaget af at lære børn at navigere fra hjertet og forstå deres smukke indre landskab. For når vi kender til vores indre landskab, åbner de ydre døre sig oftest for os på magisk vis. Lad blot eventyret begynde... 

Ro på mor – ro på barn

Der er rigtig mange grunde til at forældre i dag oplever ubalancer hos deres børn. En af dem er at vi som forældre er omgivet af uendelig stimuli og måske har svært ved at navigere i alt det, vi synes vi skal. Og ja – der kunne lige så godt stå far i den sætning højere oppe. 

Det er svært at lave om på den digitale tidsalders hastige verden, men vi må som forældre lære at navigere i en verden, der går stærkt og er fyldt med stimuli. Husk på, at vi i dag får samme mængde stimuli på en dag som vores oldeforældre for 100 år siden fik på ET ÅR! Det gør vores børn også. Og derfor skal vi lære dem at sætte farten ned, slappe af og være i nuet. Vi skal lære vores børn at bremse tiden, så den ikke flyver af sted med dem i en stormende hvirvelvind. Det gør vi kun, hvis vi selv kan finde bremsen og finde ind i roen.

Hvad vi har så travlt med taler jeg mere med Mia Bjørnfort fra Foreningen Sovende Børn om i et afsnit af Room for Reflection TV.

Aktiver det rolige nervesystem

Vores autonome nervesystem består af to systemer, som er geniale, hvis de ER i balance. Når vi har høj fart og skal præstere aktiverer vi det sympatiske nervesystem. Det er vi gode til og mange forældre har fart på. Vi har enormt behov for også hver eneste dag at aktivere det parasympatiske nervesystem, som hjælper os til at finde ro og hvile. Det er altså balancen mellem de to systemer, den er gal med. Derfor skal vi blive meget bedre til at aktivere det parasympatiske nervesystem mange gange hver eneste dag. Og det skal vi så lære videre til vores børn. Det er her, børnemeditationer kommer ind i billeder og er geniale for bøger som mine tvinger forældrene ned i gear, ned i kroppen og ind i hjertet.

Stop hamsterhjulet

Grunden til, at så mange børn og unge er stressede i dag, er, at vi som forældregeneration ikke mestrer at finde den vigtige balance mellem de to nervesystemer. Derfor lærer vi det heller ikke videre til vores børn.

Først når noget er helt galt, stopper vi op i vores hamsterhjul og leder efter værktøjer eller i værste fald medicin.

Vi skal starte meget før og forebygge, at stressen hober sig op i vores system. Stress kommer, når summen af belastninger over tid overstiger summen af ressourcer. Derfor skal vi hele tiden skrue op for vores egne og vores børn ressourcer. 

Vi skal derfor lede efter flere ressourcer – og mange af dem følges hånd i hånd med en aktivering af det parasympatiske nervesystem, som vi arbejder med under børnemeditation. 

Lyt med her, når Mia og jeg kommer med bud på, hvordan man finder roen og giver den til sine børn.

Vil du bare i gang med bøgerne med det samme – så se med her:

Køb bogen

Slut med skrig og skrål ved sengetid. Den metode, jeg her tilbyder, handler om kærlighed, lys og energi. Måske vil effekten også overraske dig. Tænk engang, hvis alle børn i hele verden faldt i søvn, mens de fyldte deres hjerter med kærlighed! Hvordan ville det forandre verden?

Køb bogen

Hvad ville der ske, hvis børn og unge voksede op med et tættere forhold til naturen? Hvordan ville naturen hjælpe dem til at finde balance i en hverdag, hvor de ofte er isoleret fra naturen og mange har mistet fornemmelsen for at vi ER naturen? Hvordan kan børnemeditationer om ild, vand, jord og luft hjælpe børn med at rense deres sind ved sengetid? Og hvad betyder det for deres søvn? 

Skru op for Hjertelyset

Er I vilde med Børnemeditationerne I mit hjerte, vil I også elske Hjertelys. Jeg skrev den oprindeligt til Monstermanualen, men måtte udgive den separat også, da den bare er så smuk. Sid på sengekanten og skru op for jeres Hjertelys sammen. Find din lille lysbærer frem og bær lyset ud i livet.