Monsterfælden jeg jokkede i

Gitte Winter Graugaard

International bestseller forfatter og ekspert i rolig putning

Gitte skriver børnebøger fyldt med tryllebindende børnemeditationer, der hjælper børnefamilier med at finde ro i hverdagen og får børn til bedre at kunne sove. Hun er optaget af at lære børn at navigere fra hjertet og forstå deres smukke indre landskab. For når vi kender til vores indre landskab, åbner de ydre døre sig oftest for os på magisk vis. Lad blot eventyret begynde... 

Nummer tre monsterfælde

Denne blog er 5/5 i en blog-serie om børn og bekymringer i anledningen af genåbningen af landet 1.2.2022 efter Corona. Vil du læse med fra starten, skal du hoppe herhen.

Som en helt almindelig mor, der fik til opgave at skrive “Monstermanualen til børn med mange bekymringer“, kan jeg afsløre, at jeg selv undervejs gik i monsterfælden flere gange. Jeg har blandt andet skrevet en novelle om pigen Simone, som vi følger.

Monsterfælden jeg jokkede i

 

Simone er bekymret for sin kommende soveaftale hos veninden, Viola. Efter en god snak med min medforfatter psykolog Stine Hæk om et typisk ængsteligt barns udfordring, nemlig en soveaftale, skrev jeg novellen.

Da jeg fik kladden retur med nogle lange kommentarer fra Stine, var der flere ting, der gik op for mig. Det gik op for mig, at jeg var jokket i monsterets fælder. Det gik også op for mig, at det intuitive og logiske at gøre, ikke altid er det rigtige at gøre, når det kommer til børn og bekymringer.

Hør her, om den tredje vigtige ting, der var mest overraskende for mig i måden monsteret skal håndteres på, når man gør det rigtigt.

 

Monsterfælde # 3: Skift kanal

Den tredje fælde jeg hoppede i, tror jeg mange forældre til bekymrede børn, kan genkende. Det sker tit ved sengetid. Der er god tid, og der skal vi høre om alle bekymringerne. Det accelererer desværre ofte tilstanden og tager lang tid.

Sengetid er monstertid, og vi kender det, at der gemmer sig monstre under sengen, som kommer frem sammen med mørket. For mange børn gør disse bekymringsmonstre det især svært at skulle falde i søvn alene.

 Stines gode råd var at begrænse bekymringstiden til max et kvarter om dagen. Hun anbefaler at lægge den tid om eftermiddagen i stedet for sengetid. Når barnet ved, at der kun er 15 minutters samtale om bekymringerne om dagen, skal barnet for det første vælge, hvilke af bekymringen der er vigtigst at få talt om. For det andet, sætter vi tid på, hvor længe monsteret får taletid.

Det giver anledning til at skifte fokus og tale om noget andet ved at lave noget andet. Fx først taler vi om det bekymringerne i 15 minutter med uret sat til med timer, og derefter spiller vi UNO eller laver mad sammen uden at give monsteret taletid.

Man kan ikke som sådan slukke for det helt. Men man kan betragte det som en radio, hvor der kører “monster skræmme kampagne” på en monsterkanal, p4 på en anden og Radio Soft på en tredje.

Vi slukker ikke for monsterkanalen, vi vælger bare at skifte kanal til noget, vi hellere vil lytte til. Nogle gange må vi skifte flere gange, hvis barnet flipper tilbage på monsterkanalen.

Ved sengetid ønsker vi ikke at tænde for monsterkanalen. Der kan jeg varmt anbefale jer at kigge nærmere på Børnemeditationerne I mit hjerte og Hjerternes Dal og meditere med børnene i stedet. Så lytter vi til hjertekanalen i stedet. Det er meget bedre. I Monstermanualen finder du også tre små meditationer, herunder Hjertelys, som skal lære dit barn at finde lyset i det mørke bekymringerne kan give. 

Køb bogen herunder:

 

Monster-manualen

“Monstermanualen giver dig en nem tilgang til hvordan I selv kan hjælpe jeres børn ud af ængsteligheden. Jo hurtigere I sætter ind jo bedre. Bogen er egnet til børn mellem 7-12 år og kan også fint bruges i skolerne. Alt for mange børn oplever angst i deres hverdag. Det vil vi gøre noget ved. Sammen med jer som medspiller giver vi børnene poweren tilbage.