Sanserne er sindets sendebude

Gitte Winter Graugaard

International bestseller forfatter og ekspert i rolig putning

Gitte skriver børnebøger fyldt med tryllebindende børnemeditationer, der hjælper børnefamilier med at finde ro i hverdagen og får børn til bedre at kunne sove. Hun er optaget af at lære børn at navigere fra hjertet og forstå deres smukke indre landskab. For når vi kender til vores indre landskab, åbner de ydre døre sig oftest for os på magisk vis. Lad blot eventyret begynde... 

Sanserne er sindets sendebude

Kender du det, at en sang, en duft eller smagen af et måltid kan vække de dybeste minder frem? De kan komme ud af det blå og minde os om vores bedsteforældre, skolekammerater, egne forældre, søskende osv.

Minder kan have forskellige karakterer. Dem jeg fokuserer på i dette blogindlæg og min nye bog er alle de dejligste af slagsen, nemlig vores hjerteminder.

Du kan se sanserne som budbringere fra dit sind.

De fem sanser

Sanserne udvikles allerede, mens det lille barn ligger inde i livmoderen. Helt ned i børnehavealderen lærer vi fem af dem at kende som smagssans, lugtesans, følesans, synssans og høresans. Det menes dog, at vi har endnu flere end de fem. Personligt kan jeg lide også at tale om hjertesansen, men det vil jeg gemme til et andet blogindlæg.

Men forstår vi dybderne af vores sanser som sindets sendebud? Det har jeg været optaget af, mens jeg har skrevet min nye bog med endnu en fin børnemeditation “Hjerteminder – lær dit barn at dyrke kærligheden“.

Lad mig give dig nogle eksempler fra mit eget liv.

Sanserne er sindets sendebude

Høresans: Forleden skrev jeg om en fuglelyd fra min barndom, som jeg husker tydeligt. Tyrkerduens kurren er soundtracket af min barndom i haven på Højkolvej, hvor frugttræerne afløste hinanden og leg fra morgen til aften med vejens børn står tydeligt frem som dejlige barndomsminder. Den have rummer så mange trygge og lykkelige hjerteminder for mig, som tyrkerduen i min nye baghave tryller frem.

Hvilke lyder bringer hjerteminder frem hos dig? 

Sanserne er sindets sendebude

Følesans: Når jeg stryger mine børn over hånden, tænker jeg tit på min morfar. Når han havde fri, sad han ofte i sin lænestol og læste avis eller så tv. Når der kom Bamse og Kylling elskede jeg at sætte mig over ved siden af ham og lægge min hånd på armlænet. Så ville han tage den og stryge den let. Han havde flotte solbrune hænder og som noget meget eksotisk bar han en smuk diamantring. Man følte sig helt særligt heldig, når man sådan fik morfar lidt for sig selv.

Hvilke berøringer bringer hjerteminder frem hos dig? 

Sanserne er sindets sendebude

Duft: Når vi kørte bilen ind på parkeringspladsen hos min farmor og bedstefar i Skagen, kunne mundvandet begynde at løbe. For der var altid god mad i vente. En lugt jeg særligt forbinder med dem, er stegte løg på panden. Hvis jeg i dag kommer hjem og min mand fx steger løg, ryger jeg direkte hjem til Krøyersvej i farmors lille blå køkken. Derfra er der ikke langt til at forestille sig, at bedstefar steger løg, mens jeg suser ned af det sortlakerede trappegelænder med en følelse af ferie i kroppen.

Hvilke dufte bringer hjerteminder frem hos dig? 

Sanserne er sindets sendebude

Syn: Mange af mine hjerteminder er forbundet med Skagen, hvor både min mor og far er vokset op og hvor mange i min familie bor. Når jeg kommer derop til vores sommerhus, går ned på Sønderstrand og op til Vippefyret og ser ud over havet og de smukke gule huse, glemmer jeg helt at trække vejret. Der sker en vidunderlig proces indeni mig. Det er svært at beskrive, men føles det som om min sjæl klikker ind i min krop og kommer helt hjem. Jeg tror, det er derfor jeg skriver bedst i Skagen, fordi min sjæl er helt klikket ind i min krop deroppe.

Hvilke syn bringer hjerteminder frem hos dig? 

Sanserne er sindets sendebude

Smag: En klassiker på smagssansen må være andesteg med sauce, rødkål og kartofler i den søde juletid. Den første bid er altid den bedste. Smagen fremkalder et hav af minder om højtider, ferier, juletræer og tid sammen i familien. Jeg elsker at give traditionerne videre til mine egne børn ved at fortætte traditioner omkring højtider og mad.

Hvilken smag bringer hjerteminder frem hos dig? 

Lad sanserne føre dig til dine hjerteminder

Med min nye bog “Hjerteminder – lær dit barn at dyrke kærligheden” træner vi sindet i at komme i tanke om gode stunder, vi har haft, med nogen vi elsker. Vi dvæler lidt ved minderne og holder dem i live. Det tror jeg vi skal blive bedre til. 

Du kan bevidst bruge sanserne til at træne denne proces i din hverdag ved at følge disse enkle trin. I mindfulness bruger vi aktivt sanserne til at komme til stede i nuet. Prøv den næste tid at skrue op for jeres sanser derhjemme.

  1. Stop op og bliv nærværende i nuet
  2. Registrer hvilken sans der er på spil
  3. Skru op for den og studer den
  4. Har den et budskab med til dig?
  5. Gemmer den på et hjerteminde?

At træne sine sanser føles som at blive vækket til live. Vi er som familie lige flyttet til et nyt hus. Det vækker virkelig sanserne op at flytte, fordi alt er nyt. Jeg elsker personligt den tilstand. Vi kan jo ikke flytte så tit, men vi kan godt træne at vække vores sanser i hverdagen.

 

Hjerteminder - ny bog

En sansesvag tidsalder

Der er stor fare for at vores sanser bliver lullet i søvn af den digitale tidsalder, hvor støj er skruet op, billederne zapper utroligt hurtigt forbi og meget er kunstigt. Vi haster videre og glemmer at dvæle, glemmer at næres. Lægger du dig på ryggen i en skov sker der en hel masse andet og dine egen sanser vækkes op. En følelse som mange børn desværre ikke får så tit. Jeg ville ønske at al undervisning i skolerne som udgangspunkt ville foregå udendørs og helst i skoven eller ved vandet. Det ville gøre en kæmpe forskel for børnenes indlæring, fordi sanserne ville stå meget mere åbne og ikke blot ville kunne lagre hjerteminder men også vigtig essentiel viden for børnene. Det ville være som at gå i skole i Hjerternes Dal.

Med min nye bog i hånden og træning af sanserne i jeres hverdag, kan I også skrue op for taknemmeligheden i hverdagen og lære at blive endnu bedre til at sætte pris på de små særlige øjeblikke.

Rigtig god fornøjelse.

Bogen udkommer d.1.5.2022 på Forlaget Room for Reflection. Den kan allerede nu bestilles i min webshop. 

 

HJertepakken graugaard

Hjerteminder

– Lær dit barn at dyrke kærligheden udkommer 1.5.2022 og kan købes her.

 

Hjerteminder - ny bog

Hjertelys-serien

Hjerteminder er nummer to bog i serien Hjertelys. Du finder frem til 20.4 et godt tilbud på at købe de to bøger sammen i forsalg.