Når bekymringsmonsteret stjæler sommerens sjov

Gitte Winter Graugaard

International bestseller forfatter og ekspert i rolig putning

Gitte skriver børnebøger fyldt med tryllebindende børnemeditationer, der hjælper børnefamilier med at finde ro i hverdagen og får børn til bedre at kunne sove. Hun er optaget af at lære børn at navigere fra hjertet og forstå deres smukke indre landskab. For når vi kender til vores indre landskab, åbner de ydre døre sig oftest for os på magisk vis. Lad blot eventyret begynde... 

Når bekymringsmonsteret stjæler sommerens sjov – hvad kan vi gøre?

Så blev det endelig sommerferie. Mange ugers sjov og ballade venter forude for alle børnene. Mens langt de fleste stormer ud og prøver forlystelser, hopper ombord på skibe, flyver af sted på ferie, tager på lejre og holder ferie hos bedsteforældre, sidder 1-2 børn fra hver klasse lige nu og bekymrer sig.

For en lang sommerferie betyder også en lang række prøvelser. 1-2 børn og muligvis flere bekymrer sig nemlig mere end, hvad godt er.

De slæber som pigen her rundt på et bekymringsmonster, som ævler om alt det, der kan gå galt. Det kan være om Corona, fly der styrter ned, terror, trafikuheld og alt muligt andet.

Mange af de her børn går under radaren i skolen, men hjemme hos forældrene mærker de tydeligt, at tanketoget er sat i gang og bekymringerne vælter ind.

Tag power’en tilbage

Mange forældre føler sig magtesløse og har prøvet alt muligt for at få deres børn motiveret til at være med på lige fod som alle de andre. Det er så hårdt at se sit barn sige nej, når man nu ved, at de vil elske at være med. Det er som om bekymringsmonsteret stjæler oplevelser fra børnene. 

Jeg kunne ikke bære at se de her børns lidelser, og tog derfor fat i psykolog Stine Hæk, som er ekspert i angst og ængstelighed blandt børn, og spurgte om vi ikke kunne skrive en bog, der kunne hjælpe voksne omkring børn med at lære at forstå, hvordan sådan et bekymringsmonster skal håndteres. Hun sagde heldigvis ja!

“Alt for mange forældre kommer sent i forløbet til min klinik. De er så tyndslidte efter et langt forløb med et barn, der har det så svært. Jeg vil ønske, at de havde fået redskaber langt tidligere i processen. Derfor sagde jeg ja til at skrive denne bog. Med Monstermanualen til børn med mange bekymringer ønsker vi netop at hjælpe forældre til at stå sammen med barnet mod bekymringsmonsteret,” forklarer Stine Hæk.

Se mere i den her video, hvor vi taler mere om Corona relaterede bekymringer og om ængstelighed i forbindelse med sommerferier:

 

Monster-manualen

“Monstermanualen giver dig en nem tilgang til hvordan I selv kan hjælpe jeres børn ud af ængsteligheden. Jo hurtigere I sætter ind jo bedre. Bogen er egnet til børn mellem 7-12 år og kan også fint bruges i skolerne. Alt for mange børn oplever angst i deres hverdag. Det vil vi gøre noget ved. Sammen med jer som medspiller giver vi børnene poweren tilbage.