savn gør ondt på børn
Gitte Winter Graugaard

Gitte Winter Graugaard

International bestseller forfatter og ekspert i rolig putning

Gitte skriver bøger til børn fyldt med tryllebindende meditationer, der hjælper dem med at finde ro i hverdagen og til bedre at kunne sove. Hun er optaget af at lære børn at navigere fra hjertet og forstå deres smukke indre landskab. For når vi kender til vores indre landskab, åbner de ydre døre sig oftest for os på magisk vis. Lad blot eventyret begynde… 

Savn gør ondt i hjertet på børn

Det gør ondt at savne sin forældre eller andre vi elsker. Med meditation kan vi hjælpe børn, der har hjemve.

Kender du et barn, der savner? Det er så hårdt. For savn gør ondt i hjertet på barnet, der længes og ofte også i hjertet på den, barnet længes efter. Det er unaturligt, at vi er adskilt fra dem, vi elsker, så mange timer, som mange familier er i dag.

Efter at have boet i syv forskellige lande er jeg ufrivilligt blevet en ekspert i savn og hjemve. Bare at skrive de her ord, får mit indre system til at krølle sig sammen. For savn gør ondt og borer sig ind i ens hjerte. Især når man er lille.Jeg kan stadig tydeligt mærke smerten i mit system endnu, når jeg som barn savnede mine forældre, når jeg var på lejre eller andet. Hver eneste dag savner børn omkring os en forælder, en bedsteforælder, en ven eller en søskende. Og det gør så ondt på dem.

Det gør ondt at savne

Mine mange års erfaring med savn og hjemve ledte mig til at reflektere meget over, hvordan savn føles og kan heales. For mig var svaret at finde ind til en forståelse af, at savn er lig med kærlighed. For uden kærlighed er der ingen savn. Og hvis kærligheden er dyb, kan savnet blive lige så dybt. Så en dyb følelse af savn er lig med dyb kærlighed. Men hvis vi lader savnet blive dybt nok, kan det komme til at overskygge følelsen af kærligheden. Og så gør det for alvor ondt.

Ved at mærke ind i kærligheden fra et taknemmeligt udgangspunkt i stedet for et mangel-perspektiv og så skrue op for kærligheden, kan vi få kærligheden til at blive større end savnet igen. Det kan børnemeditation hjælpe os med.

Savn er kærlighed i en svær forklædning

Da mine børn blev født, boede min mand og jeg i udlandet og jeg savnede vores familie i Danmark helt vildt og brugte mange kræfter på at savne dem. Men så snart vi flyttede hjem, blev det mig klart, at kærligheden var den samme, uanset om vi boede tæt på vores familie eller mange tusinde kilometer fra hinanden. Ja faktisk vil jeg påstå, at kærligheden kan føles endnu større på afstand, fordi vi nogle gange kan komme til at tage kærligheden for givet, når vi altid er sammen.

Når det kommer til savn, handler det om vores fokus, og hvor vi har vores opmærksomhed.

Savn gør ondt i hjertet på børn. Det gør ondt at savne sin forældre eller andre vi elsker. Lad os se på, hvordan meditation kan vi hjælpe børn, der har hjemve eller savner.

Meditation hjælper børn der længes

Ofte når børn savner, vil vi gøre hvad som helst for at afhjælpe deres savn. Og det skal vi også. Men vi skal også tale med børnene om, at savn er kærlighed i en svær forklædning. For vi savner jo kun, fordi vi mangler den, vi elsker. Kunsten er at fokusere mere på at elske end at savne. Det kan vi hjælpe børnene med. Det handler om at flytte fokus. Det kan vi gøre med “Børnemeditationerne I mit hjerte”.

I den første meditation i Børnemeditationerne I mit hjerte lærer jeg børn at skrue op for kærligheden i deres hjerter. I den anden og tredje meditation i bogen hjælper jeg jer med at lære at rette opmærksomheden på kærligheden, sætte ord på jeres kærlighed til jeres børn og give dem en fornemmelse af, at kærligheden altid er med dem, uanset om I fysisk er sammen eller ej. Den lille kærlighedssky, som børnene lærer at kende i den tredje meditation “I min sky henter jeg kærlighed”, hjælper mange børn til at bearbejde deres savn og fokusere mere på kærligheden end savnet.

De tre meditationer hjælper både børn og forældre til at skrue op for kærligheden og fokusere mere på den, end på savnet.  

At føle sig forbundet er en gave

I den fjerde meditation lærer jeg barnet at føle sig forbundet med universet, som vil give barnet en følelse af ikke at være “palle alene i verden”. At føle sig forbundet med dem vi elsker, med stjernerne, med jorden og universet er en kæmpe gave for børn (og voksne).

Det er den største gave jeg selv har fået gennem meditation. Det er som en portal til en anden verden, der åbner sig. En verden, der er uendeligt meget mere magisk, end de fleste er klar over. Hvis flere kendte til den anden verden, ville stress og depression ikke være de største folkesygdomme på vores ellers så vidunderligt planet.

Byg en kærlighedsbro med meditation

For et års tid siden hørte jeg fra en mor til en dreng på fem år. Familien var flyttede fra Danmark til New Zealand og drengen savnede sin mormor så meget, at han hver aften græd sig selv i søvn. Han havde hjemve. Moren kunne ikke bære drengens savn i sit hjerte og kontaktede mig.

De fik Børnemeditationerne I mit hjerte sendt til New Zealand og straks gik det bedre. For drengen lærte med hjælp fra bogens meditationer at forbinde sig til sin mormors uendelige kærlighedsstrøm over afstand. Meditationerne lærte ham også at dirigere sin egen uendelige kærlighed til sin mormor hjem til hende i Danmark hele vejen rundt om jorden. Det er nemlig også super vigtigt, at vi hjælper børnene med at dele ud af deres kærlighed, som de har så meget af.

Da først drengen fandt disse teknikker i bogen, fik han meget nemmere ved at integrere sig i New Zealand. For når hjertet er fuld af savn, er det langt sværere at lege, hygge og grine. Og når savnet letter, pibler glæden frem igen. Med meditationer kan vi finde glæden frem igen. Vi kan også nemmere falde i søvn, og savn har det med at holde os vågne. Sover vi for lidt, går det ud over vores trivsel. I søvnen renser vi vores sind, så vi er klar til at møde en ny dag.

Så når samværet med den dit barn savner ikke kan lade sig gøre, kan I i stedet bygge en kærlighedsbro, som barnet kan vandre på og hente og give et kram fra og til den, der de savner. Det kan vi gøre med meditationerne i Børnemeditationerne I mit hjerte. Det er min varmeste anbefaling. Man kan også sende kram op i himlen.

savn gør ondt i hjertet

Savner dit barn?

Savn gør ondt i hjertet på børn. Det gør ondt at savne sin forældre eller andre vi elsker. Med meditation kan vi hjælpe børn, der har hjemve. Få fat i Børnemeditationerne i mit hjerte.

Den lille sky hjælper børn der savner

Den lille sky hjælper

Læs mere om den lille sky, som hjælper børn som savner med at huske på mors og fars kærlighed. De kender den fra den tredje meditation i Børnemeditationerne I mit hjerte.

Den lille sky hjælper

Læs mere om den lille sky, som hjælper børn som savner med at huske på mors og fars kærlighed. De kender den fra den tredje meditation i Børnemeditationerne I mit hjerte.

Kursus om savn, søvn, børn og meditation

Online kursus

Jeg har gennem årene undervist mange hundrede forældre i savn, søvn og den rolige puttestund i ind og udland. Du kan tage mit  kursus hjemmefra, når det passer dig. Hør om savnet i hjertet og lær, hvordan meditation kan vi hjælpe børn, der har savner og har hjemve.

graugaard, bog, savn, angst, monster

Er dit barn ængsteligt?

Har du brug for hjælp til at håndtere dit barns bekymringer, kan du se mere til  “Monstermanualen til børn med mange bekymringer”. Jeg har skrevet den med psykolog Stine Hæk.