Faste sengetider

Gitte Winter Graugaard

International bestseller forfatter og ekspert i rolig putning

Gitte skriver børnebøger fyldt med tryllebindende børnemeditationer, der hjælper børnefamilier med at finde ro i hverdagen og får børn til bedre at kunne sove. Hun er optaget af at lære børn at navigere fra hjertet og forstå deres smukke indre landskab. For når vi kender til vores indre landskab, åbner de ydre døre sig oftest for os på magisk vis. Lad blot eventyret begynde... 

Faste sengetider er guld

Derfor er regelmæssige sengetider med faste rutiner en gave til dit barn!

Lad os tale om de faste sengetider. Hvorfor er det så vigtigt? Se med hvad et stort studie viser om faste sengetider.

Hvis du googler noget som helst om børn og søvn, vil du hurtigt støde på regelmæssige sengetider, gode søvnvaner og faste rutiner. Det er der en god grund til.

Der er bare lige det, at vi i vores hyggelige danske familiekultur har fået sneget ind, at det er hyggeligt for børnene, at de må være længe oppe i weekender og ferier, og når vi har gæster.

Det er i grunden helt stik modsat af, hvad vores børn har brug for. Søvn er så vigtigt for deres trivsel, indlæring, sundhed og så meget mere. Så vi forældre må spørge os selv, hvad vi forkæler vores børn med, og om det er en god idé at kombinere et ofte stort sukkerindtag og sen putning i weekenden, hvor barnet mest af alt har brug for at lade op.

Lyt også med i denne videoblog, hvor jeg spørger jeg dig – hvad du forkæler dit barn med? Tør du se med?

Hvorfor faste sengetider er vigtige?

Lad os tale lidt om det med de faste sengetider. Hvorfor er det så vigtigt?

Et studie med 10.085 mødre fra 14 lande har vist, at børn med faste sengetider:

– har nemmere ved at falde i søvn

– sover bedre

– i gennemsnit sover en time mere om natten, end børn hvis sengetider skifter.

– er i bedre balance.

Studiet viser også, at du for hver ekstra nat du holder rutinen, sover dit barn bedre.

Så overvej, hvad der sker, hvis du bryder rutinen hver eller hver anden weekend. Det har stor indflydelse. Det er altså en rigtig god idé, at man som familie med en naturlig omgangskreds opbygger en kultur, hvor børnene er med til hyggeaften, men bliver puttet til normal sengetid. Det giver gladere børn og giver i øvrigt også forældrene voksentid med venner og familie. Start evt. jeres hygge sammen allerede om eftermiddagen – tag på tur sammen inden i spiser middag. Så får ungerne rørt sig, får frisk luft, I har tid til at lege med dem og får den bedste tid på dagen sammen med jer. Skab så en kultur for jeres børn om at man falder i søvn, når man er med ude ved venner og familie. Det er win win for alle. 

Se mere i studie her, som i øvrigt også anbefaler godnatlæsning som afslapning.

Når det kommer til børn og søvn er faste sengetider forkælelse.

FUN FACT: Vidste du, at børn gror om natten?

Gode bud på søvnvaner

Jo tidligere dit barn lærer gode søvnvaner at kende, jo bedre sandsynlighed er der for, at dit barn tager de gode vaner med sig ind i livet. Søvn betyder også meget, når dit barn rammer teenageårene, hvor søvn har en kæmpe betydning for dit barns trivsel og på samme tid kommer under pres fra bl.a. skærme og barnets egen holdning til søvn.

 

Her er 6 gode råd til søvnvaner

Her får du 6 gode råd til at skabe gode søvnrutiner og sund søvnhygiejne hos dit barn.

– Sæt farten ned før sengetid. Din ro er afgørende. Server aftensmad tidligt, hvis dit barn skal tidligt i seng, så det ikke bliver så forjaget mellem maden og sengetid. Skal dit barn sove kl. 20, kan I med fordel spise kl. 18.

– Nedbring skærmtid generelt. Skærme ødelægger dit barns søvn. Sørg for, at der slet ikke er skærmtid en time, før barnet skal sove, og gerne to timer før.

– Giv barnet et roligt, varmt bad inden sengetid.

Klem, tryk på kroppen, nus og massage er beroligende – både for store og små.

– Dæmp belysningen. Det er bedst med mørke om natten for at styrke barnets immunforsvar.

– Læs godnathistorier med børnemeditation, som gør dig nærværende og åbner dit hjerte.

Skab en skøn rutine ved sengetid med børnemeditation.

Køb den bedste sovebog

Slut med skrig og skrål ved sengetid. Den metode, jeg her tilbyder, handler om kærlighed, lys og energi. Måske vil effekten også overraske dig. Tænk engang, hvis alle børn i hele verden faldt i søvn, mens de fyldte deres hjerter med kærlighed! Hvordan ville det forandre verden?

Skru op for Hjertelyset

Er I vilde med Børnemeditationerne I mit hjerte, vil I også elske Hjertelys. Jeg skrev den oprindeligt til Monstermanualen, men måtte udgive den separat også, da den bare er så smuk. Sid på sengekanten og skru op for jeres Hjertelys sammen. Find din lille lysbærer frem og bær lyset ud i livet. 

Tag med til Hjerternes Dal

Hvad ville der ske, hvis børn og unge voksede op med et tættere forhold til naturen? Hvordan ville naturen hjælpe dem til at finde balance i en hverdag, hvor de ofte er isoleret fra naturen og mange har mistet fornemmelsen for at vi ER naturen? Hvordan kan børnemeditationer om ild, vand, jord og luft hjælpe børn med at rense deres sind ved sengetid? Og hvad betyder det for deres søvn?