Giv børnene håb

Gitte Winter Graugaard

International bestseller forfatter og ekspert i rolig putning

Gitte skriver børnebøger fyldt med tryllebindende børnemeditationer, der hjælper børnefamilier med at finde ro i hverdagen og får børn til bedre at kunne sove. Hun er optaget af at lære børn at navigere fra hjertet og forstå deres smukke indre landskab. For når vi kender til vores indre landskab, åbner de ydre døre sig oftest for os på magisk vis. Lad blot eventyret begynde... 

Giv børnene håb!

Jeg oplever en stor efterspørgsel fra forældre til børn med mange bekymringer lige nu. Det er vigtigt, at vi taler med børnene om håb og finder løsninger. Denne måneds mest læste blog handler om Williams bekymringsmonster. Vores bog “Monstermanualen til børn med mange bekymringer” sælger mange eksemplarer hver uge.

Vi lever i en tid, hvor der er meget at bekymre sig for. Vi lever med dødbringende vira, krig i Europa, inflation, klimakrise og skyhøje gaspriser m.m.

Vi lever også i en tid, hvor antal af børn og unge, der mistrives er alt for højt.

Børn og unge med klimaangst

Unges klimaangst er et eksempel på, at det går i den gale retning. I et studie udgivet i tidsskriftet The Lancet Planetary Health har forskere spurgt 10.000 unge mennesker i alderen 16-25 år om deres oplevelse af klimaangst. Svarene, der kommer fra 10 forskellige lande, dækker oplevede følelser af vrede og afmagt, nedtrykthed og håbløshed.

Flere børn forholder sig også til deres fremtid med en følelse af afmagt, frygt og håbløshed. De er en utroligt velinformeret generation, som jeg ofte tænker endda er overinformeret. De forholder sig til nyheder på nettet på en måde, jeg i min egen barndom overhovedet ikke var udsat for.

Mine forældre læste aviser, som jeg syntes var enormt kedelige. De så nyheder i TV. Det deltog jeg ikke i. Måske hørte jeg med på radioen, når vi kørte i bil, eller hvis den kørte lørdag formiddag. Jeg husker dog mest at det var giro 413 og noget med at nogen havde samlet ind til nogen i en sko i et forsamlingshus. (Hvor er det program i grunden blevet af?)

Vær bevidst om dine egne bekymringer

Selvom du som forælder også er bekymret, er det vigtigt, at du tager et bevidst valg i forhold til, hvad og hvor meget dit barn skal involveres i hjemme hos jer.

Det er vigtigt, at vi som forældre er bevidste om, hvordan og hvornår vi giver udtryk for vores egne bekymringer. Tænker du over, hvornår og hvordan du involverer dine børn i dine bekymringer?

Det er svært at skærme børnene helt, men det er vigtigt, at vi tager forældreskab og giver børnene håb for vores familie og for deres fremtid.

 

Skru op for lyset – vis vejen

Giv børnene håb

 

Vis børnene, at I hjemme hos jer har håb for fremtiden. Mal ikke dommedagsbilleder op. Find løsninger på problemerne hjemme hos jer. Her er en række forslag:

1. Tal om fred i hjerterne og skru op for nærværet, så de føler, at de hører til, og at de er vigtige. Tal med dem om, hvad fred i hjertet er for noget, læs en hjertemeditation højt og tal om hjertets kraft.

2. Tag en varm trøje på eller strik et par uldsokker sammen, hvis I har skruet ned for varmen.

3. Spis mere grønt, sortér affaldet, lad bilen stå og hop på toget, saml skrald i naturen og pak julegaverne ind i genbrugspapir, så I viser børnene, at der er noget vi kan gøre.

4. Skru ned for oplevelser, der koster penge og bruger strøm og skru op for oplevelser, I sammen finder på i jeres nærmiljø.

5. Skriv et brev til en i familien, I ikke har set længe og lad dem vide, at I tænker på dem.

Fortsæt gerne listen herunder og inspirer os andre med, hvad I gør derhjemme.

Vis børnene, at I har en plan

Det er så vigtigt, at vi voksne viser børnene, at vi har styr på det og har en plan, så de ikke behøver bekymre sig og kan lege videre.

Flyt fokus fra problemerne til løsningerne. Inddrag dem i løsningerne og vær bevidst om hvornår og hvor meget du bekymrer dig, mens dine børn er til stede. Lær dem at gøre en forskel og fokuser mere på, at de hjælper end på problemet. 

I en video taler jeg med psykolog Stine Hæk, om hvordan en ydre faktor som Covid kan skabe bekymringer. Den er optaget, lige da skolerne første gang genåbnede efter den første nedlukning. Læg mærke til, hvordan Stine beder os forholde os til lederskabet. Det kan du fint overføre til andre bekymringsområder, du måtte være udfordret af.

Brug dit åndedræt

I nedenstående video guider jeg dig som forælder til at bruge dit åndedræt og tjekke ind i dit hjerte. Den er lavet til Foreningen til børn med angst.

 

Hør om Monstermanualen

I nedenstående film fortæller jeg om Monstermanualen:

 

Gode råd, når dit barn er overbekymret

Som vi fortæller i Monstermanualen, er der heldigvis en række ting, vi kan gøre for at hjælpe børn som William og andre overbekymrede sjæle, som hver dag er på overarbejde for at passe ind i et samfund, der ikke er skabt til børn som har brug for ekstra tid og mere hjælp. 

  • Søg viden omkring overbekymring og angst
  • Lær barnet at tanker netop kun er tanker, og man behøver ikke tro på alt man tænker
  • Hjælp barnet med at træne opmærksomhedsskift og nærvær
  • Stil krav til barnets selvstændighed og understøt modig adfærd
  • Anerkend barnet i at det er hårdt at blive generet af et bekymringsmonster og ros og beløn barnet for modig adfærd
  • Vær tålmodig og stå sammen mod bekymringsmonsteret.

Monster-manualen

“Monstermanualen giver dig en nem tilgang til hvordan I selv kan hjælpe jeres børn ud af ængsteligheden. Jo hurtigere I sætter ind jo bedre. Bogen er egnet til børn mellem 7-12 år og kan også fint bruges i skolerne. Alt for mange børn oplever angst i deres hverdag. Det vil vi gøre noget ved. Sammen med jer som medspiller giver vi børnene poweren tilbage. 

I mit hjerte

Den metode, jeg her tilbyder, handler om kærlighed, lys og energi. Måske vil effekten også overraske dig. Tænk engang, hvis alle børn i hele verden faldt i søvn, mens de fyldte deres hjerter med kærlighed! Hvordan ville det forandre verden?

Lydfiler

Til de unge på +12 og voksne tilbyder jeg lydfiler af forskellige karakterer. Se udvalget her.